Firstrade 定 Charles Schwab (FT vs CS) (5)

494 回覆
20 Like 3 Dislike
求解答🙏🏻
有無過咗加拿大嘅巴打講下個邊用 firstrade 戶口(香港開)嘅情況感謝
想問下,我用firstrade,想link返citibank,去到plaid登入account係都入唔到,confirm冇入錯資料,係咩一回事?
有幾難解釋?
大把人係用BNO開
稅一係睇你係咪美國人要全球徵稅 二係睇你 residences country 稅制
你用邊本開一樣

正正常常入錢真係買貨投資就冇野
offshore 有得揀既人仲用港共護照不如唔好off shore
CS Int俾你用BNO,但你又冇UK TIN, 你寫HKID No. 應對,不如直接用HK passport.
稅務野最好直接D,人哋唔知你諗咁多的。
其實知,2019年尾大量香港人開CS,仲要指定開international,hotline叫人去返開CSHK啲人死都唔制,點會唔知咩事
不過而家可以開到TD,仲要冇min. deposit,其實好過開CS
人地個citi係美國citi 唔係香港citi 你緊係登入唔到
入錢咪直接電匯去佢銀行 做咩要link
啲鬼佬低低哋真係唔知的😂
用Taiwan地區申請都問? 咁醒?

TD 又要唔要用Taiwan地區然後俾香港地址申請?
以你邏輯不如直接唔好開int
有Cs hk唔用走去開int,人地一樣唔知你諗咁多

跟本成件事人地冇你諗多
佢只要查我前面講果兩樣,加埋問你資金來源,根本用BNO完全冇問題
Ok la 唔使咁勞氣
你開戶時網頁揀台灣唔會影響你申請,果個只係網頁導向,只要你揀嘅country CS冇local branch,就會redirect 你去CS int.,你報稅表填咩國籍、咩地方嘅居民先係重點,你用BNO開,稅居地係香港,美國佬都係計你香港人嚟收稅
因為TDHK 摺咗,而家可以直接用香港人身份上網開TD int.
BTW, CS已經收購咗TD, 但兩間嘢現時仲係分開run
Thanks for info
Cs hk 入面既資產係香港使唔使報稅
香港冇資產增值稅(暫時)
報咩野?....
想問下cs盤前係幾多點開始
點解FT 有時快有時慢
快果陣半日就到

今次24小時都未到
7pm夏令時間
香港用戶打去ft客服應該打咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞