Firstrade 定 Charles Schwab (FT vs CS) (5)

494 回覆
20 Like 3 Dislike

5%係年利率 息續日計
Charles Schwab 係咪唔比買虛擬貨幣基金?
hsbc戶口有啲美金想入落ft,應該直接電匯定係轉返做港紙經ib走會平啲?
Ft每5日有3次day trade quota?
好似25k usd 資產以上無止限
唔夠25k呢
每個星期 得三次day trade
up
咁弱智既問題想人點答
ok明
收你12美手續費囉
option level review
幾日都未得
用緊,無乜投訴
想請教, 小弟一向用開 online banking 買港股收息, 依家想轉玩美股, 預計唔會 day trade (冇心力), 多數 buy and hold, US$25k 唔係問題, 咁情況 Firstrade 定 Charles Schwab 啱我多啲?

我比較注重:
1) 間行穩唔穩陣? 唔好笑我 (細過聽唔少香港証卷行執粒, 入晒腦...)
2) 攞錢走會唔會蝕好多手續費/差價 (預計唔會頻密提款)

另外, 樓上話用 BNO 都可以開戶, 咁有冇要求 BNO 必須仲生效? 未續啊...

Thx a lot
25usd 走錢,其實牛牛仲好?
CS 如果過100k usd, 每季有三次wire out 免費
即係只有收款銀行果邊收手續費?

其實我都心儀 CS 多小小, 細細個已經聽過嘉信理財, 後來仲有個舊同事過咗去 (已失聯), 好似穩陣小小

不過 Firstrade 又好似簡單啲, 彈性大啲, 而且無論點都係離岸, 反而怕 CS 突然改口唔接受 BNO (尤其已過期)
收款銀行收transfer in 通常唔收,但你要睇番自己間銀行
CS 大間過first trade 小小
如果唔急,咪續咗BNO 先囉
你出港幣糧比家用老母,會唔會先唱美金轉帳再叫老母唱返港幣?
login > contact us
小小
不過FT係簡單d既
如果月月transfer out 做生活費, ft 都幾和味
咦? 只係大小小? 我見 wiki 話 FT total asset US 4b, CS 549b!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞