[立場]化妝護膚品討論區#128

1001 回覆
27 Like 2 Dislike
鴨鴨?

最尾果兩個人技巧又真係幾好 佢哋化淡妝已經勁大對比
台灣我會睇cara同埋cindy catie會偏向睇佢review多過化妝
日常妝我覺得mindy 幾好
浮誇妝我會睇tang 同sarah,技巧真係好好,就算唔係化開誇張歐美妝都覺得好好睇
不過呢三個都會幫中國啲化妝品賣廣告,個d 我通常唔睇
油性皮膚有冇咩deep clean產品真係好用?
想清萬年T字位啲黑頭
睇review嘅話Nora都好好 油/混油必睇
好奇想問下大家一枝50ml防曬大概用幾耐就用晒?
我見D youtuber拍空空賞個D都會有幾枝防曬(多數2-3個月拍一次)
我就諗係佢地用得快定我搽唔夠
DR.WU 好唔好用?
如果係膚色深,唔好用日系眼影,用歐美可以唔落primer都得。想自然啲既用返大地色系就得
化學防曬我就唔知
但物理防曬未必得
如果係base嘅話 可以睇下成分表
睇睇防曬嘅有效成分會唔會排到好後
好似chantecaille真係得啖笑
即使係排得前 都要舖得夠密夠厚度先可以有阻擋紫外光嘅作用

如果係碎粉 要舖到足夠厚度我估應該會好厚粉
所以碎粉唔洗諗
有冇絲打有興趣夾selfridges+一年買化妝野?
carousell都有好多代買SF 收十零廿蚊
應該唔會貴得過同人夾
上幾個reply先有受害者分享
有冇巴絲同時有用過derma同ezskin嘅產品
以前生到成臉都係瘡 食過A酸都冇用 用完derma係大致清咗好多 但都會keep住生5-6粒無頭瘡
有冇巴絲知derma同ezskin兩隻邊個比較好啲
有冇絲打有興趣夾 dfs6折?
重點唔係spf幾多,而係你隻防曬有冇防水防汗,你有冇搽足份量,以及有冇定時補防曬
我推薦鴨鴨 佢會教啲化妝基本技巧 例如點樣令個妝精緻自由啲 講野比較精簡 同埋佢本身係媽媽所以都係日常妝為主
我有興趣呀 留tg?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞