認咗佢,香港人睇戲係咁

382 回覆
1551 Like 333 Dislike
吓,原來同意香港觀眾對港產片要求高過外國片,就係踩港?
而且對一套戲評價係好主觀,同時又好多人對明明故事好牽強嘅外國戲就好受落,換轉係港產片,就實拎眼高手低呢四個字去形容
呀仲有,就係大家有眼見,故事幾咁牽強收唔到尾嘅外國片,都大把人去睇,睇完又好少會好似對港產片咁挑剔
其實當你覺得影響到/影響唔到個原作人,講既野都會有分別
自己經驗係會挑剔好多
係咁有洞察力
你就唔駛舉埋啲FF出黎,「相信覺得實係」既例子啦
同啲藍絲狗「相信覺得實係」有外國勢力資助黑暴有咩分別?
真係同一條橋,有曬實例
樓上大把證明左,港產無間道咪好受落,馬田史高西斯版香港人就覺得眼高手低
你今日舉到一套真係上左畫既,真係同西片同一個預算、同一個級數、同一條橋,但香港人覺得外國好啲既,先出聲啦
我又唔係bo
可能係我個人比較閪
我係乜柒都屌,唔理係港產定西片
當然支那野屌得再金啲
有抄,仲好足添。
你睇過非常嫌疑犯The Usual Suspects
就會覺得佢抄得好多
up乜撚野
好似睇咗幾本人物小說,但全部都淨係睇大綱,根本無了解過啲人物
仲要下下都咁dark
正面既真係一隻手數得哂
我睇戲都係想開心 放鬆下
唔洗下下都咁hardcore
咁都千幾正皮係咪唔睇戲嘅人黎
《手捲煙》- 不容錯過嘅港產黑幫片(林家棟再戰影帝之作)
https://lih.kg/2574340
入面都成堆港產片驗屍官
劇情無交代到,就話個劇本唔掂乜乜乜
好多人睇戲都係鍾意畫出腸
唔係
睇電視劇,劇情無論幾離地,香港觀眾都唔覺有乜問題
但港產片就要有咁真實得咁真實,但太真實又會屌似鏗鏘集星期乜檔案,仲要有訊息,想賺佢哋幾十蚊絕唔容易
問題係你build 個故事個情節個背景係點先? 西遊記, 封神榜, 金庸劇, 夠離地未? 觀眾一樣buy. 未計封神榜d cg 咁廢.

你明唔明外國做呢d 野, 投入緊幾多資本去令你個兩個鐘望住個銀幕係投入到落去佢創造既世界入面. 港產片港劇? 你金額爭幾多呀? 香港都出現過奇跡, 但明顯而家香港就係追唔上時代 各方面都做唔到人地既質素, 最簡單就係個故事要出色.

2億製作費既電影又係賣70蚊一張飛, 200萬既又係70蚊一張飛, 點解我睇200萬既戲俾消費者既體驗差咁遠? 你想消費者既期望下降, 你一係減價, 一係大片加多d 價
所有藝人都係添
同意
大家唔好入場睇手捲煙
真係好唔得
樓主呢d咁令人反感既言論可唔可以留返一個無港產片既上既月份再講?
唔該您
西片外國片會揀過至係香港上
但港產片唔會, 港產片拍出黎九成會係返香港上
所以解釋到港產片中伏機會大過西片咁多
樓主呢d咁令人反感既言論可唔可以留返一個無港產片上既月份再講?
唔該您
大片就要合拍
合拍就會審查
而家百老滙都減到會員最平$40一張
但都係唔會夠票房

呢個有雞定有蛋先嘅問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞