認咗佢,香港人睇戲係咁

382 回覆
1551 Like 333 Dislike
睇咩戲姐有邊個會對狂野時速呢d 戲既劇情認真如果係認真戲咪認真d 睇個劇情囉
之前套無雙抄usual suspects
無恥到呢
真心唔鍾意睇港產片同香港演員
部分香港人仲要無耐性,成日話邊套戲睇咗10分鐘好悶就放棄,想問咁短時間可以有咩驚喜,唔通好似pop corn片咁一開場就爆爆爆先叫好戲
香港有邊套係類似題材呀
個主題唔係講香港人咩
當年Just Dance/tik tok/on the floor依啲universal hit有幾多層意思?
本來就係定位唔同嘅野
係香港人文化係要分個高低(尤其係自己野
是撚但啦 一陣樓主又話你高要求
總之係港產就要入場撐啦
其實好少入場睇電影
依家都係Netflix 屋企睇算
為咗支持本地創作先入場睇港產片
西片反而啲人講到好好睇先入場睇
自從知道戲院藍到黑,就唔再入場睇
因為早十年本地意識未係咁勁,所謂嘅本土小品戲都好少,絕大部份都係中資合拍懶下搞下cg,嗰啲戲點解唔屌得劇情差?

但近幾年啲本土戲好多超級高質,例子唔洗俾啦,樓主個傻仔有興趣自己睇完再出post 啦
劇情唔合理全世界都有,港產片説故事手法,拍攝技巧特別差,話題千遍一律番抄又番抄,淨係識食老本
啱呀 叫條燥狂撚發少啲夢啦
點會? 好似激戰咁劇情好大路:練拳打拳輸左再反勝,但成件事拍得好好睇. 桃姐, 歲月神偷又係平淡得黎好舒服

我覺得係高質既有太多所以好易比下去
好似幻愛,點5步. 再舊啲既黑社會,無間道咁
人地會用呢啲黎比較

講真外國片大部分睇既都係畫面 特技多. 你話真係為劇情睇既得好少 但人地既題材的確大膽好多喎 parasite, Us, Tenet, fight club, momento, etc.
真係唔讚鬼佬都唔得,我係外國住果陣人地係連你煮個即食麵,都會讚"it looks nice!"

人地鬼佬由細到大都係encourge同entitle人地,咪容易出到勁野
做一件事成功左有人讚賞,失敗左有人鼓勵,人先會繼續成長
香港同其他東亞人就算有talents都會玩到自殺
曲?
Ching 好波
唔講歌詞講音樂都高幾班喎ching
無間道風雲我反而覺得佢應該係根本無諗過要拍到原作嘅感覺
外國local 既咪都係有垃圾電影
有挑選過先買喺戲院播啫
冇得比
香港流行曲編曲黎講都無乜幾多隻比得上心急人上
可能期望班大隻佬生返d頭髮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞