認咗佢,香港人睇戲係咁

382 回覆
1551 Like 333 Dislike
愛情片英皇成日出
來服大辯

係咩意思
不能同意更多

依套仲似電影多d
點解你開口埋口都蕭生
巴打講得好好
我舉個例 香港有套家和萬事驚 韓國有套上流寄生族 香港個套製作明顯係廢好多 但個題材概念係一樣(上流人逼到底層既人痴線) 而且香港班演員又唔係hea做(雖然小製作但吳鎮宇一樣係比力做) 但出到黎 香港個套比人屌到飛天(或者完全冇人留意) 韓國個套比人讚到點唔洗我多講啦 兩套既製作成本明顯係差好遠
但係咪因為呢個原因就話香港個套係垃圾?其實個劇本唔算差 可能有人會覺得香港個套笑唔出或者尷尬 但成套戲正正就係透過啲笑位去反映依家既香港 最尾個part仲將個黑色幽默推上極致 香港已經少人玩黑色幽默 其實呢個方向係幾唔錯 但一套失敗可能就冇人會夠膽拍
講得家和萬事驚 我都預左比人屌 所以都係深潛先例子可能舉得唔好 多多包涵
7月中有套叫殺出個黃昏 都係黑色幽默(但本人覺得唔算係去到好盡既黑色幽默 但都值得入場支持) 希望大家多多留意
不如你講下港產片無劇情重有咩好睇?
唔係
想睇就睇,就係禁簡單
西片CG特技大製作 CULT片都睇得開心
韓片依家後製都唔差, 日片相對比較落後但劇情搭救
靚既後製講緊8位數字起, 香港有幾多投資者肯放錢落港產片
如果連故事性都做唔好就真係G9G
所以好期待古天樂套明日戰記, 會唔會扭轉到港產片既一貫作風
淨係套垃撚圾fast and furious都咁多人吹奏就已經笑死
佢同同期嘅荷里活電影比,算係唔錯
但同香港原版一比就
識人話一定唔會俾錢入場睇港產片
話唔值得
講到自己好有品味咁

跟住9衝買飛睇FF9
咁我又唔覺得佢係想拍返原先嗰種味道嘅
不過開咗陣頂唔順就無睇
我唔係,完
Nah
通常人哋都有第二層意味喺入面
捧殺
我覺得港產片都好好睇
劇本,對白同演技都係靠人腦,所以同世界各地比較好合理
只係道具同後製會差啲

但如果用同價位成本既電影去比較,港產片平均應該都算高水準
好多西片都好撚無聊
2000年代主要都係得杜sir 同爾冬陞嘅戲有保證
如果港片visual 做到Hollywood level 咪冇人挑剔劇情lor,

做唔做到先?做唔到既,姐係visual 又廢劇情又廢,咪垃圾lor
想請教 一秒拳王 有咩劇情邏輯不順
我自己覺得吳鎮宇中間面對失敗面對麻煩既家人已一步步邁向痴線 舞台劇味濃我覺得係關用得多一shot事 我又覺得演員係啲一shot到發揮得幾好 尤其吳鎮宇屌住客個到
多謝巴打肯同我認真討論之前我一講呢部 比人屌到驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞