認咗佢,香港人睇戲係咁

382 回覆
1551 Like 333 Dislike
歌詞我覺得係

笑軟雪糕冇內容
其實好多hit既英文歌同韓文歌咪一樣
唔認同
就以一拳王為例
其實劇情一般
但都算收得
如果外國片咁樣 一樣唔多收得
除非用大明星
事實,好多西片都係垃圾
大把西片日片拍得好爛,係香港嘅票房一樣低
樓主有冇例子拎出嚟?
同埋睇戲除咗劇情仲有好多野嘅 特技 cast 取景全部都會影響
唔覺
反而對港產片容忍度高好多
所以香港電影先高質過外國咁多
呢d唔係主流既電影票房不嬲唔會高架啦
外國會唔會話three billboards同whiplash票房低無人睇?
唔好再情緒勒索啦
樓主睇左第二次人生未?
試當真 雖然只係YouTube channel仔
依樣真
反而對佢無咁大期待 唔好咁離譜 起承轉合呀 結唔結局都算啦 唔好咁多大陸人都當你贏
咁港產片主力sell劇情 對劇情要求高好合理姐
好似阿凡達sell特技 咪冇人理佢劇情
據情 特效
二揀一都叫要求高
你地都係睇番四台聯播啦
你乜水你自己慢慢認飽佢
好似依幾年 最有印象都算係發哥套無雙 唔知佢有冇抄外國戲啦 故事都幾好 但中間轉接有啲夾硬黎 果度寫好啲會神好多
冇話唔睇得荷里活嗰啲
但都可以入場睇本土嘅港產片㗎嘛
好彩你無屌係大陸用語 唔係笑柒你多樣 依家都係笑你無知 50-60年代有心理學家提出嫁啦
可能因為80 90年代既港產片做得太出色
有比較就有傷害
有批評先有進步架
唔好一味覺得人地雙重標準啦
外國個啲你屌完人地都唔會收到架啦
你講嗰啲全部都可以用錢買到
而大家都心照鬥呢啲香港電影得人哋十份一budget一定連西片車尾燈都見唔到 唔係合拍片連爆個炸都冇錢
所以將期望擺曬係文本身上
係正確嘅選擇嚟嘅 始終文本創作相對冇咁燒錢
但係就無視咗香港現階段文化教育咁差呢個現實想一步登天要人寫啲世界級劇本囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞