認咗佢,香港人睇戲係咁

382 回覆
1551 Like 333 Dislike
係 無間風雲拖到兩個幾鐘 但劇情一模一樣 又唔見得深刻咗
喺節奏方面原本好好多
睇特技片就睇特技
睇劇情片就梗係睇劇情架啦

btw 而家睇返東成西就都覺得好笑架
港產片算把啦
sad but true……
畀啲掌聲嚟聽下先啦
齋諗都覺得好嘈
btw 朱康有機喎
黃子華d 鳩戲
真係好笑嘅咪張家輝囉
但呢條友已經唔會再拍呀嘛
再數落啲嘅咪鄭中基囉
成日聽吳鎮宇會收少啲港產片片酬
咁都不了?
所謂嘅唔主流都收160m usd
同港產片有咩可比性?
叫你睇套港產片都又情緒勒索又剩
拎埋奧斯卡都眼高手低
唔覺
睇下啲評分網
同一水平下其實港產片仲高分啲
除非真係垃圾
算啦班友痴撚線
唔係全肯定就著撚哂火
可能覺得搞屌票就會令人欣賞香港電影
佔中時期
到了11月上旬,「中立」的吳鎮宇再度發表意見:「我是一個中立的人,我不知怎樣去評論這件事(佔中)。但如果一件這樣開心這樣興奮的事,他們(佔中人士)為何不帶同自己的子女出來站在最前線呢?還是他們根本就沒有子女呢?又或者他們已把子女送了去外國呢?我認為這是一個頗值得思考的問題。」他接著挑機:「如果這真的是一件有意義的事,是關於下一代的,我一定會帶同自己的子女出來,證明這件事係無危險。但我又看不到他們(佔中人士)有這樣做。」
特技效果唔夠外國鬥咁我睇本土戲專注返個劇本點解又要俾樓主話
唔睇講產片黎黎去去都係果幾個Point:
1 同等價錢點解我唔睇西片娛樂片
2 2000年頭:黎黎去去唔係警匪就王三日喜劇; 2010年代:得悲情片
3 故仔唔吸引,我做觀眾俾錢唔會理你過程幾辛酸係睇結果
4 連套嘢上咗落埋都唔知
5 無大明星唔睇
6 我睇戲為娛樂,點解成日要我睇社會議題片
7 某演員黃藍不了

支持港片黎黎去去都係果幾個Point:
1 香港電影愈黎愈少,唔睇黎緊就唔會再有
2 套電影其實唔差值得更多人認識
3 無睇過已經話唔好睇根本無得講
4 仲有班有心人做緊電影真係要支持

揀睇同唔睇係自己選擇, 總有唔同論點同分化撚
但我會揀睇咗先評論,先可以講到套戲邊度好邊度唔好

不過好得意,中過一次伏就唔想再睇港產片的話...
明明係某個導演問題,點解對成個生態就踩到體無原膚
我諗睇咩戲都要睇劇本掛
real
因為前果十年拍得太多垃圾
睇港產片好似睇tvb咁
變左大家都對港產片定左型為冇價值
所有片一出都係挑剔左先
就好似無論tvb點拍都好
都會俾人屌佢垃圾
雖然佢而家都真係垃撚圾黎
假如係港產片,會對劇情合理度,起承轉合同結局有極高要求
假如係外國片,以上要求會低好多

點解?因為外國片有畫面 有特效 有靚仔靚女?香港電影市場其實都頂癮 導演係度拍啲眼高手低嘅劇情片 然後屌觀眾唔埋單冇文化 觀眾就明顯對依啲文化野冇興趣 然後屌香港冇好電影不如認清啲現實 再諗下電影業要點行落去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞