認咗佢,香港人睇戲係咁

382 回覆
1551 Like 333 Dislike
我覺得個問題係好多時港產片上咗畫都冇人知
手捲煙今日上畫都冇咩人特別講
呢套我覺得達明做得仲好過麥路人
最尾ending其實幾
人生都好撚誇張 今日都成堆狗強姦蘋果大樓 呢啲唔駛俾錢睇
其實成日話港產片劇本唔掂(雖然係事實),如果玩下翻拍有冇出路?舉個例,合拍片無雙都幾明顯係抄考西片,雖然佢個大囊一樣,但入面啲劇情係改晒頭換晒面,我覺得係活用咗條橋,而觀眾亦係追求呢啲商業大片 如果講翻拍,外國好多低成本製作個劇本都好出色,例如perfect strangers、invisible guest,呢兩套已經無數國家翻拍過,成日都諗呢啲香港都拍得架喔,點解唔試下?我知長遠嚟講係冇可能不停翻拍,但起碼可以吸收人地嘅精華,學下係既定劇本框架下點樣改編到展現到香港嘅文化特色
可惜 我連聽都冇聽過 睇嚟佢marketing 真係少差
手捲煙 係近年最好嗰套電影,不過我諗票房都應該仆直
唔係一鏡先投入咩
我睇大象席地而坐覺得就係佢啲一鏡令我投入咗
咁會唔會係marketing 嘅問題?
真相,只有一個:
電影改編自1993年張達明親自創作的舞台劇《亞DUM一家看海的日子》,一個家人與樓宇的故事。
身高同個樣限制咗佢戲路
做黎做去都係扮中學生
不如大家討論近十年 有邊個港產劇本係有創意 上到枱,香港劇本太多垃圾 成本當然最重要,但好多時都係劇本垃圾 完全吸引唔到人入去
今年oscar套best picture同best script一樣俾連登仔屌到飛起wor
最近兩套外國大作conjuring 3同the quiet place ii開畫冠亞軍
連登一樣有post屌到飛起

你鍾意, 你就屌架啦
唔鍾意, 連佢講乜都冇印象
做啲成年人角色格格不入咁
啱唔晒喎
你點會要求港產片勁過果堆億億聲既電影姐
而家問題係啲人對港產片要求仲高過荷里活
呢套個預告已經好吸引
唔該哂
亦都對唔住有錯別字
depends 個套戲sell乜 架姐
香港戲真係主要係sell劇情 咁緊係對佢劇情logic要求度高
本身佢既selling point都做唔好 咁佢仲有咩可取之處
我覺得呢個風氣開始改緊
反而好多有待改善嘅電影都冇乜人批評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞