認咗佢,香港人睇戲係咁

382 回覆
1551 Like 333 Dislike
marketing都要錢

因為係安樂公司發行
旗下百老滙戲院都已經賣到行
要做到大片咁多宣傳都起碼要7位數
《手捲煙》- 不容錯過嘅港產黑幫片(林家棟再戰影帝之作)
https://lih.kg/2574340
西片屌住都收過千萬
港片讚都係收千七萬
係有一班要求高,一班容忍度高
要求高嗰啲係覺得你好睇咪撐,但潛意識已經覺得港產片係渣啲
容忍度高多數係意識到要撐本土
利申:由前者變後者,但身邊兩種人都有
其實係量多就會出佳作,以前港產片係咁,宜家荷李活片又係咁,唔好睇既荷李活片根本出唔到口而宜家港產片產量好少,一出就比人寄予厚望,一次唔好睇就比觀眾嫌棄,然後死循環
假設同一劇本,無雙係泡菜或者荷李活拍既話,可能真係唔會俾香港人屌抄襲

btw

同樣係講社會議題,泡菜就好識得用商業手法去包裝

例如無聲吶喊講聾啞學校性侵事件,拍到恐怖、懸疑又刺激,節奏拿捏得又好,換係時下香港新導演拍類似題材,好大可能都係拍成鏗鏘集
真心說話用外語講 真心好多嘛

唔知多唔多人記得
難聽啲講句
Marvel都唔知救咗香港幾多間戲院
港產片最大問題係劇本同演員唔得,最好戲果班已經全部係老屎忽,認左佢,港產片係咁
愛之深責之切啫
我睇完套on9西片 都會照屌 但屌完 拍嗰個都唔會收到㗎啦 咪當自己蠢比條仆街 trailer呃咗
但係港產片你睇完真係想佢變好 先會花時間分析佢咩位好咩位唔好

不過應讚嘅都要讚嘅 近年高先嗰堆真係高質嘅
支持香港電影
西片差極都有cg、場景、道具、服裝可以睇
好似唔止咁簡單。
之前套韓國野「聲命線索」,我狂插呢套野邏輯錯晒。但有人瘋狂護航。
拎d垃圾韓文人造人比較簡直侮辱廣東歌
一年唔夠,整兩套講流浪漢既電影
你睇埋我嗰份
其實温情片/議題片不嬲都少眾既啦
以前樂壇 電視都係咁
而家一樣搞得返少少起色
唯獨電影好難搞
以為自己有創意過人囉
人地諗就垃圾廢柴
外國人諗就正,
所以香港無本土文化
咩都係要出面既
唔止電影 好多創作嘢都係
香港人最鐘意彈自己人
唔係wor
最簡單啦,韓國套屍殺大陸比人屌到地底泥,但連登都係會keep住吹奏生化壽屍
好就好,唔好就唔好既啦人地地方大,人口基數多,個產業又大,拎最好既野黎同香港人打,輸係應份嫁嘛,唔關外國月亮特別圓事。如果香港咁既創作環境都可以唔駛輸,咁嗰位導演都夠資格名流清史啦
海外放棄咗香港電影好多年
好難一嚟就打得返
香港電影一定要自救先

而家好多新演員冇商業片拍
都去拍下youtube (例如拾陸比玖,游學修)
或者廣告 拍mv
練下演技又好
試下其他嘢都好
仲有團火係好難得
慢慢建立返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞