試當真 咩叫每個人都有出聲或唔出聲嘅自由呀 唔好笑死人啦

396 回覆
1363 Like 673 Dislike
你地就係咁==咩都要畫出腸 腎仔去旁聽有冇人提呀?其他人唔去旁聽你地又唔撚屌?你自己都冇去旁聽啦 人地就係唔想出黎搶光環 成班垃圾淨係識關注人地表唔表態 人地立場一早表明咗啦
咩我地我都唔認同要迫人表態
依家就係問緊點解當時達哥要比全世界圍屌狙擊話佢唔表態
試當真本身係撈呢飯起家 盲粉都認佢地啲片係好多政治隱喻
其實如果你地youtube界龍頭肯表態既話
你知唔知個影響力有幾撚大?
好多細channel/ KOL會跟住一齊做 一級食一級 貫穿哂高中低下階層 個傳播能力係可以令全港後生去了解多啲件事
點解班盲粉會覺得無用?
咁達哥係未表過態 加一直表示關注
同埋你拎達哥做比喻已經錯晒
許腎豪哥之前做過咁多嘢仲唔夠支持?
達哥冇表過態?出哂ig story出哂po都話冇
同埋點解錯,依家撐試當真嘅人講嗰推嘢有邊樣唔可以套落達哥度

唔係要你一定要撐翻達哥,只係希望唔該一視同仁
唔好屌完達哥就走去撐試當真/mirror
成件直好矛盾好肉酸

嗱利申翻先我係唔認同要迫人表態,所以嗰時冇屌過達哥,依家都唔會屌試當真
只係見你地撐試當真但又走去屌達哥覺得好肉酸咁解
好同意
用以前黎比有咩用?身份地位已經唔同
觀眾就係要睇你試當真youtube龍頭身份去表態
睇你抵唔抵抗到金錢魔力
同埋即係咁我唔理佢表唔表態,問題啲片真心無聊,嚟嚟去去都係去連登搵靈感,搵完就扮有深度暗串,懶好笑咁,覺得自己好醒?
內容空泛,製作求其,上位只係靠人推,真係好睇咩
唔知仲以為係十年前做
行動上已經表態咗好耐啦
實際行為重要定ig一個廢post重要呀
游狗又真係唔抵幫
套野無人睇就瀨社運 肉酸到佢/佢啲fans
佢啲fans真係on9
但人地多女 唯有繼續睇女✅
我: 「(身為香港年青人睇既YouTube channel)點解你可以講啲咁嘅野」
修仔:「我都30歲啦 (係時候放低政治光環 搵真銀)」
我:「bye burn hill 做人有原則過你 收皮啦 學人講本土」
個人覺得 政治公關取態 Mirror>咪當真=達哥
係碼 mirror 被捧都係sell本土多
後者真係因為政治取態 變得多人中意
利申:唔撚睇mirror 既 純討論
真係收一收皮先
孫文有集講到 反d咩都冇做過 但係又扮晒做好多嘢既人
由佢地拍出嚟 格外諷刺
表態?拍廣告幫黃圈咪貨翻金囉 有冇?
咪又接對家job同廣告
望下creamy 再望咪當真 你話佢有冇做錯?
唔係叫你逼死佢 做d有貢獻既事 補數好難咩?
下下做完野就出黎曬命就又會比人屌搶光環啦

其他youtube 3台又做啲咩咁把炮唔洗比連登屌,po張相都叫有貢獻?

成個娛樂圈果日冇左影又唔見有人屌?淨係屌試當真?

伽藍初期都搵佢地拍廣告啦,最後咪又係比大家jer 住試當真淨係幫可口可樂賣廣告
係兄弟就會明
啱啱上埋日月神報

https://m.mingpao.com/ldy/showbiz/news/20210607/1623003685534/
網台「試當真」未悼六四遭網民抨擊 游學修:唔主張直接表態

【明報專訊】「六四事件」32周年,雖然沒有維園燭光晚會,但香港演藝界不乏人在網上悼念,包括林夕、黃耀明、何韻詩與杜汶澤等。有網民在討論區批評網台「試當真」,還有早前陷顏色爭議的組合MIRROR等沒有表態。前日「試當真」主要成員游學修、許賢、蘇致豪開live就事件公開回應,游學修表示「試當真」由開台至今也不主張直接表態,他們相信以作品跟觀眾溝通。對「試當真」的回應,有網民留言支持,但王宗堯提及游學修時,以「佢唔方便表態」來形容對方,並附上3個無眼睇的emoji。

娛樂組

游學修、許賢與蘇致豪在「試當真謝票場 第32週」開live,游學修表示上周五六四後,留意網上有些討論,他們有需要一次過講清楚,所以要回應。

游學修說:「『試當真』由開台至今都係唔主張直接表態。今時今日的社會已經未必容許,但係『試當真』仍然相信,每個人應該有出聲或唔出聲的自由。」
他們表示不會亦沒有權阻止「試當真」的幕前幕後出聲或唔出聲,他們亦相信一個創作者或一個人,有自己的立場與價值觀,有靈魂的創作者,會在他有靈魂的作品中反映出來。他們更相信以作品跟觀眾溝通,並重申不主張直接表態。

找適合時間搞笑

游學修表示在6月4日「試當真」原本在Ig story搞最受歡迎短片獎的決賽,但覺得當日在這個氣氛下不想出這個post,所以當日沒有出Ig story。往後日子,他跟團隊也會留意,不希望在不適合的時間娛樂或搞笑。

游學修向一直支持「試當真」的觀眾說:「無論在網絡上經歷過『學舌鳥』、『CapTV』、『金剛Crew』,我們都好清楚自己做緊乜嘢,現在『試當真』都清楚做緊乜嘢。」前日的直播只做了4分鐘左右便結束,他們表示因近日有不同事件發生,沒心情在鏡頭前嘻嘻哈哈,所以到此為止。

王宗堯表態無眼睇

有網民留言支持「試當真」,有人稱由「CapTV」開始支持他們,並說:「你哋嘅努力大家有目共睹,𠵱家環境凶險,希望你哋平平安安健健康康。」又有人表示:「希望你哋唔好畀啲閒言閒語影響,繼續努力創作,大家明嘅就會明。」不過亦有人質疑是否個別人可以有「不表態的自由」?

昨日王宗堯在社交平台上載拍劇的造型照,有網民笑稱以為是游學修,王宗堯回應:「唔好話佢啦……佢唔方便表態。」並附上3個馬騮仔掩眼的emoji。
有出聲自由就唔駛拉晒入去坐監啦
講真,你估行MCM 王宗堯 hocc 條路真係內心夠黃就夠膽咩

當初你哋行得咁前,只係因為冇國安,加上成個社會黃嘅氣氛如火如荼,你哋梗係有guts 行得咁前啦

依家個個有眼睇你幾個有幾霉,要流望賣樓嘅就走,上庭嘅就係到等判,冇人比job 你哋做 當初話咩香港人養香港人,睇下養左去邊有幾多收入?

依家上緊位嘅人,幾黃都好都會面對要生活依個事實

以上嘅人應該要respect 同睇下有乜幫到手,但冇哂guts 嘅人只能理解,冇得強求

有人夠膽上過山車,但有人望到人哋坐都覺得驚腳軟,咁唔玩又何罪之有?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞