張敬軒 HINS 音樂討論 (6) 狂賀 演唱會2017大碟碟已出

1001 回覆
14 Like 0 Dislike

自己作果d最愛斷點

無能為力正式版開心
基本上佢作國語歌無乜邊首係難聽
我就鍾意佢why not果期作既歌 但比起佢hit既歌冷門得緊要

唔知幾時先可以再聽到Deadline、壯舉同Stop The Time嘅全首live

佢啲sidetrack呀
好想聽狐

urban emotions堆sidetrack首首好聽

有錢就得架啦,之前Love in Passion咪又係出到碟

你仲quote條傻鳩留言
班人講到連唱都唔唱得咁

自己作果d最愛斷點

無能為力正式版開心
我就鍾意佢why not果期作既歌 但比起佢hit既歌冷門得緊要

唔知幾時先可以再聽到Deadline、壯舉同Stop The Time嘅全首live

好想聽狐

有錢就得架啦,之前Love in Passion咪又係出到碟

班人講到連唱都唔唱得咁

無聊覆下條柒膠

好想聽狐

班人講到連唱都唔唱得咁

無聊覆下條柒膠

其實佢做咩

利申 未block

好想聽狐

班人講到連唱都唔唱得咁

無聊覆下條柒膠

其實佢做咩

利申 未block

好想聽狐

班人講到連唱都唔唱得咁

無聊覆下條柒膠

其實佢做咩

利申 未block

簡直係高潮泆起

好想聽狐

班人講到連唱都唔唱得咁

無聊覆下條柒膠

其實佢做咩

利申 未block

簡直係高潮泆起

重温咗一次,都係咁好笑
【問炸大佬・戴定頭盔】張敬軒唔通泄漏左國家機密?
https://lihkg.com/thread/380787/page/1?ref=ios
https://lihkg.com/thread/380787/page/1?ref=ios

支那又bam

支那又bam

支那又bam

又準備比蝗民封殺
新一期milk

軒仔説,古典音樂就像集合所有音樂類形的中心點,尤其做流行音樂的人,當擁有古典音樂的基礎就自不然在創作上增添不少藝術氣質,就以王菀之為例,她從小在傳統古典樂中長大,所以她的聲樂都與別不同,創作別具一格其實在六七年前軒仔已經意識到要去進修音樂,他覺得音樂修為是很重要的,他用日常工作中碌CREDIT咭作比喻無論做歌或者演出,每次,不斷利用自己的籌碼,用到的東西會越来越少,「若果你不去增值,最後都會用盡。我記得有次為了演出而去學豎琴,感覺就像『臨急抱佛腳』其實在我的定義,音樂是需要真功夫,我覺得用這樣的手法去增值音樂是不合格的。」這半年軒仔決定向公司請假,光是喜愛音樂是不足夠,而是為音樂去修行。
*
愛的錯覺

花時間去進修音樂,對於現代人大概變得奢侈,軒仔笑言回想當年陳慧嫻,便是甘願投放寶貴光陰去增值音樂的歌手,「她是一個很好的借鏡,為了自己的學識放棄現在的天后光環,不是人人都可以咁理性,拎得起放得低,至少早年的我沒有這份勇氣。
*
早在七,八年前,我已感到自己音樂能力的不足,畢竟自己已不是新人,繼續靠老本不是不可以,但你會發現自己停留在一個水平中,是否能滿足樂迷我不清楚,但至少滿足不到自己的了,若然連自己的創作都提不起興趣和新鮮感,沒有起落的惡性循環是一個很大的問題。」
*
今次軒仔接受倫敦音樂學院頒發的榮譽學位獎項,以表揚他在音樂上的成就和貢獻,他感慨又帶點感觸,「有幸得到這個榮譽學位是感動的,但同時更推動我去進修,我的終極目標是去增值自己,這是欺騙不了別人。音樂修養是需要真功夫。」軒仔把宇宙來比喻為音樂,沒有人能敢説自己的音樂學識是無敵,「學甚麼都好也是學海無涯,我們都是渺小的一群,亦唯有不斷充實自己,增加自己的修為。
*
小時候我學過小提琴,豎琴,二胡……但都是學了一陣子便放棄了。最近我看了一段紀錄片,一個61歲的婆婆在兩年前學結他,現在她經常拿著電結他玩BAND SOUND,還可以獨自SOLO,這就是一種態度,也令我有感而發,學習從來都不要説太遲。總之你有心去學,甚麼都有可能發生,所以我更加沒有藉口拒絕學習,我的目標是學好一種樂器。」
價值觀

有些人形容音樂是浪漫的工作,軒仔則認為以「折磨」二字來形容更加貼切。「現今做音樂靠的是一份堅持,你對音樂的喜愛甚至乎蓋過『愛情論」,從事音樂創作的人人工不高,收入和付出未必相符,有部份更是在食物鍊的最底層。」軒仔説,香港玩BUSHING的人很多,但又有幾多人肯花時間停下來欣賞?又有幾多會放下錢幣?好些人甚至對他們的評價是一文不值,覺得是一種施捨。
*
「我喜歡去巴黎,巴黎是一個充滿文化氣色的地方,當地有很多專學聲樂的院校,就是這些氛圍才培育到音樂家。我曾經見過一對夫婦,他倆都是演唱家,每逢閒日就跑到廣場表演,而身旁則擺放一條法包,預計就是他們的午餐,途人都會用上很尊敬的態度去賞樂。
*
事實在香港,是有很多出色的藝術家,但真正被欣賞的又有幾多?」今年是軒仔較為平淡又特別的一年,他表明不推出新曲和專輯,給自己好好靜觀生活,「我對身邊的事物越來越敏感,尤其今年是最特別的一年,由我入行至今飼養的小狗已經十三歲,牠開始手腳不靈活,我希望花多些時間去陪伴牠,我害怕當我一去遠遊牠便離開了。我不想換來遺憾。」
*
入行以來,軒仔便離不開了音樂,但他對此卻很淡然,反而音樂以外的工作充滿興趣,「我想嘗試返一份工。之前我向公司請了幾個月大假,每天都一早起床,然後換了上班服,拿著公事包便返自己的STUDIO,每天面對的不是音樂,而時HR工作,感覺像接觸了另一個層面的工作世界,認識了很多音樂以外的人,我也許已愛上了這種生活。」

如果話唔出碟唔出歌都會走數就好
冇得睇血巴祼奔喇

點睇呢個翻唱
https://youtu.be/Lk4qbUs21D4

佢算數啦.....

唔好笑呢條友呀 佢放好多軒仔純音樂出黎

其實點解會有咁多demo

仲要係原版

好多其實肯搵就有
記得當年(at least 4年前)http://hinscheung.cc有post整合

但係見到佢channel有reupload go on
原片好似講過repost is prohibited之類

個channel 唔係流架咩

你講陳生嗰個

唔好笑呢條友呀 佢放好多軒仔純音樂出黎

其實點解會有咁多demo

仲要係原版

好多其實肯搵就有
記得當年(at least 4年前)http://hinscheung.cc有post整合

但係見到佢channel有reupload go on
原片好似講過repost is prohibited之類

個channel 唔係流架咩

你講陳生嗰個

https://m.youtube.com/channel/UCq3Kj654EFTWlgw4XNouk_g
事實在香港,是有很多出色的藝術家,但真正被欣賞的又有幾多?」今年是軒仔較為平淡又特別的一年,他表明不推出新曲和專輯,給自己好好靜觀生活,「我對身邊的事物越來越敏感,尤其今年是最特別的一年,由我入行至今飼養的小狗已經十三歲,牠開始手腳不靈活,我希望花多些時間去陪伴牠,我害怕當我一去遠遊牠便離開了。我不想換來遺憾。」

如果話唔出碟唔出歌都會走數就好
冇得睇血巴祼奔喇

睇佢既報導話因為兩隻狗點點點所以唔出埠 明眼人都知咩事

自己作果d最愛斷點

無能為力正式版開心

好想聽狐

有錢就得架啦,之前Live in Passion咪又係出到碟

無能為力正式版開心

好想聽狐

有錢就得架啦,之前Live in Passion咪又係出到碟

扮夠未姐陳生 好柒啊

利申 已block但忍唔住睇下佢up乜

好想聽狐

扮夠未姐陳生 好柒啊

你唔quote 都睇唔到

無能為力正式版開心

好想聽狐

扮夠未姐陳生 好柒啊

一係陳生 一係佢d朋黨
唔知做乜撚野 精神分裂肉酸到

無能為力正式版開心

好想聽狐

扮夠未姐陳生 好柒啊

一係陳生 一係佢d朋黨

陳生個ac仲有繼續開po架
見過女主播同gay po都係佢開
所以新ac應該係佢啲朋黨掛

扮夠未姐陳生 好柒啊

一係陳生 一係佢d朋黨

Gay po

扮夠未姐陳生 好柒啊

一係陳生 一係佢d朋黨

Gay po

你搵下就知
張生呢排ig post啲練歌片唱得唔錯
好心佢練多啲歌啦

扮夠未姐陳生 好柒啊

一係陳生 一係佢d朋黨

Gay po

你搵下就知

分分鍾係俾張敬軒公開鬧嗰位女士
張生呢排ig post啲練歌片唱得唔錯
好心佢練多啲歌啦

橫掂無野撈又唔出新歌 不如開個youtube channel擺自己d cover上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞