張敬軒 HINS 音樂討論 (6) 狂賀 演唱會2017大碟碟已出

1001 回覆
14 Like 0 Dislike

我認我係因為知道張敬軒有mon post所以先打啲嘢出鼓勵佢,唔係盲撐,下次會收斂下
唔好怪我

如果軒仔真係mon post就更加要反映個真相佢知
連fans都覺得唱得差,仲要係cover eason 嘅歌
d eason fans隨時乘機踩底軒仔

對唔住我冇諗到咁全面 sor冇下次
你們這樣真的好嗎?網上匿名留言就不需要負責任嗎?你知道張生為了這次演出,在背後負出了多少嗎?
每次的演出,不論大與小,張生也十分重視,可惜每一次網絡上都會充斥着大大小小的留言,不停只是作出惡意批評,我相信正常人也未必能承受。將心比心,上一次《歌手》事件已經令他吃不消,這次再一波的惡意評撃,會把人弄得意志消沉,你捨得張生的抑鬱症再回到他身邊嗎?
另外,每次一有活動,只要是工作以外的時間,有空必定去親身支持,這樣是以實際行動支持自己的偶像,我們沒有阻止其他人參與活動,甚至希望更多人親身到場給張生應援。
有些電視台的音樂節目活動及樂壇頒獎禮,也有預留少量門票給歌迷登記,並不是甚麼小圈子,希望你們不要惡意中傷,抹黑,企圖在張生面前醜化真心支持張生的歌迷,謝謝。
你們這樣真的好嗎?網上匿名留言就不需要負責任嗎?你知道張生為了這次演出,在背後負出了多少嗎?
每次的演出,不論大與小,張生也十分重視,可惜每一次網絡上都會充斥着大大小小的留言,不停只是作出惡意批評,我相信正常人也未必能承受。將心比心,上一次《歌手》事件已經令他吃不消,這次再一波的惡意評撃,會把人弄得意志消沉,你捨得張生的抑鬱症再回到他身邊嗎?
另外,每次一有活動,只要是工作以外的時間,有空必定去親身支持,這樣是以實際行動支持自己的偶像,我們沒有阻止其他人參與活動,甚至希望更多人親身到場給張生應援。
有些電視台的音樂節目活動及樂壇頒獎禮,也有預留少量門票給歌迷登記,並不是甚麼小圈子,希望你們不要惡意中傷,抹黑,企圖在張生面前醜化真心支持張生的歌迷,謝謝。

玻璃心到
如果貼呢段野去其他post實俾人屌到上天花板

上面嗰堆留言都叫惡意評擊?
係咪下下都要讚到天上有地下無先叫支持?

玻璃心到

佢付出咗好多努力就唔會唱成咁啦

玻璃心到

佢付出咗好多努力就唔會唱成咁啦

有時候有批評先有進步
我地唔係人身攻擊同惡意踩低佢
唔係每次都讚“唱得好好呀 handle首歌好好呀”先係fans
做fans既唔係想佢越唱越好咩?
事實黎講佢今次真係唱得麻麻
而佢又cover eason啲歌 就算我地盲撐到佢上天
fb個堆fanpage遲早都拎黎比架啦
駛唔駛迷偶迷到咁
睇開頭以為有人貼潮文
陳生

想佢好 想佢進步
係應該考慮皇上吸納多啲fans 然後蛋記比多啲資源佢「用心」做音樂

唔好成日話點解皇上取代唔到Eason
因為Eason紅+彈起嘅時候 佢嘅唱功係佢嘅全盛時期
皇上早三年先轉蛋記 先叫彈起 先叫多啲機會
但佢唱功咁快回落 好易吸納唔到新fans
從商業角度睇 你有一單野比會比人批評嘅話
我係蛋記都雪你三幾個月 就好似歌手單野咁

你話自己係真心fans
定其實你地小圈子fc淨係識圍威喂同影相?
陳生

陳生有悔過都好過fc班中女仲覺得自己無問題
唔好話我地批唔批評佢 作為一個歌手 佢睇返自己個日既表現 唔係話會覺得係滿意啊嘛?我地都只係講返個事實出黎
陳生

陳生有悔過都好過fc班中女仲覺得自己無問題

呢樣真 起碼陳生都知道軒仔今次唱得差

想佢好 想佢進步
係應該考慮皇上吸納多啲fans 然後蛋記比多啲資源佢「用心」做音樂

你話自己係真心fans

葉問好波
唔好話我地批唔批評佢 作為一個歌手 佢睇返自己個日既表現 唔係話會覺得係滿意啊嘛?我地都只係講返個事實出黎

無錯 班盲粉真係好玻璃心

想佢好 想佢進步

你話自己係真心fans

葉問好波

葉先生,請先停止你的抹黑。
我們大家和你一樣都是溺愛張生的一群,我們絕對明白大家是希望張生有進步,我們也更希望看見張生的事業再創高峰 但是我們並沒有權利去質疑將生的任何一個決定,以及他憑多年經驗換來專業的演出,這次他選擇翻唱陳奕迅的歌曲是他與助手的合作決定,當然他的演出縱視可能有不完美的地方,但請不要和其他的歌手或者原唱者去作比較,因為他們的風格不一樣,張生有自己的現場演繹方法,是我們不應該質疑的,甚至他的忘記歌詞及即興的現場改詞創作也是他的一大特色,而這些特色亦無礙我們繼續支持他,甚至亦是我們喜愛及追隨他的其中一個原因。
至於你說要吸納新的粉絲,無庸置疑這是大勢所趨,但本人更希望張生終於自己敢於創新的風格,不要迷失自己,迷失藝術。 哪怕只是固有的一群粉絲支持不能粉絲數目的多少 如果只是跟著市場牽著鼻子走,是無法突出固有的框框,甚至會走歪,因此你會看到張生在最近幾年亦推出較為多的快歌,緃使點擊率或傳閱度不太高,作為粉絲我們應該予以支持及鼓勵,而不是跟著大眾說「好難聽呀」
你知道有一位香港歌手在盲目跟著市場走,追求國際粉絲,然後失去自己沒有唱粵語歌嗎?
別人可能不認識他,但是我們是清楚知道張生的,所以不要人云亦云。
吸納新的粉絲、創作哪類型歌曲或是到哪個國家哪個電視節目做宣傳,都是他的靈魂決定的,而最清楚張生的靈魂就是他自己本人,沒有任何一個人能與他相認,希望你清楚這一點,我們沒有一個人有資格去質疑他。
最後歡迎你出席任何有關張生大大小小的活動,只要張生當局允許,你隨時都可以與他拍照呀!謝謝!
痴撚線,唔講以為開錯app
嬌情到以為睇緊ig
上面太長唔quote啦

你話唔比較就唔會有人比較?
大文豪唱櫻花樹下點解會俾人笑呀?
咪就係因為比人拎嚟同原唱張生比較囉
翻唱經常俾人拎嚟同前人比較架啦,
兩首完全唔同嘅歌的確冇辦法直接比較
但曲詞一樣,點解唔比較得?
依家唔係單純"單春vs張生",
而係"單春版沙龍vs張生版沙龍"
咁唔想比較就咪鬼翻唱啦

宇宙漿係佢自己問題,
你唔好醜化國際化呢件事,
蔡依林夠國際化啦,咁人地收咗皮未?

但是我們並沒有權利去質疑將生的任何一個決定,以及他憑多年經驗換來專業的演出

質疑都唔得?依家又唔係逼佢要改
如果佢覺得冇問題佢可以唔理,
但唔代表其他人連質疑嘅資格都冇

作為粉絲我們應該予以支持及鼓勵,而不是跟著大眾說「好難聽呀」

所以你根本就覺得作為張生fans係應該盲撐
難聽與否完完全全係主觀意見,
如果做fans做到連個人意見都唔可以有嘅話,
咁我寧願我永遠都唔係佢嘅粉絲

另外個問題唔係快唔快歌,
而係處理得好唔好,
又唔見當年出Deadline嘅時候好多人話難聽?
DWYW最多話佢唱得唔夠放/個編曲比起同期歐洲嘅edm係悶d,
但未去到難聽
點解羅賓remix同MMP會俾人話難聽,
你真係覺得因為呢兩首係快歌?
嘩條友做乜嘢
唉我到底睇左啲咩
真係理解唔到
而最清楚張生的靈魂就是他自己本人,沒有任何一個人能與他相認,希望你清楚這一點,我們沒有一個人有資格去質疑他。

嘩,估唔到有人仲黐纏過我
MMP係唔錯嘅
但係羅賓remax真係唔知乜事,
你哋都知出事啦(所以我見fc都好少提)
係咪而家真係難聽都唔講得先
好似雞同鴨講咁
原來陳生好正常
原來fans係要淨係支持個歌手 咁我唔係張敬軒嘅fans了

另外個問題唔係快唔快歌,
而係處理得好唔好,
又唔見當年出Deadline嘅時候好多人話難聽?
DWYW最多話佢唱得唔夠放/個編曲比起同期歐洲嘅edm係悶d,
但未去到難聽
點解羅賓remix同MMP會俾人話難聽,
你真係覺得因為呢兩首係快歌?

就著這個問題,我認為張生勇於作新嘗試是值得鼓勵的,在香港的樂壇上只要歌曲比較另類就一定會惹人反感然後拒絕,久而久之樂壇上面只會有一式一樣的愛情歌了。
這個問題套在張生身上,就是你會聽到十萬首我的天和櫻花樹下。
你問自己想不想看到這個情況?
笑死
作為一個香港人評歌都有罪
個fc咁樣仲邊敢做你張敬軒先生fans啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞