西伯利亞鐵路貝加爾湖之旅

376 回覆
125 Like 3 Dislike

之後帶左我地去睇d冰洞,入左去影相,其實呢d係日出位黎嫁,可惜太遠自己黎唔到,影唔到

係d冰洞出返黎個時,準備上車,突然聽到一聲巨響,好似d冰柱lum落黎咁
唔通真係因該溶緊冰所以咁恐怖? 此地不宜久留,快d去下一站

除左會帶你去冰ge景點之外,都會上陸地ge,呢到其實無咩特別,帶d天涯海角feel,影下相咁囉

其實陸地雪都溶曬,係個湖仲結緊冰,雖然d景點無特別名,但其實每個地方都係好靚,好有西伯利亞平原ge感覺
盧布點兌
去到atm?定唱定美金去換?
盧布點兌

去到atm銀聯㩒/帶usd euro換
你啲團係當地報?
盧布點兌

碌卡 無咩用cash
帶左少少usd去唱
你啲團係當地報?

Excursion其實係hostel安排,如果係Nikita's homestead 佢一定會問你join唔join
其他hostel你就要睇清楚有無excursion
盧布點兌

碌卡 無咩用cash
帶左少少usd去唱

就係煩緊vvo落機後點換錢岀市區
咁個excursion就包埋lunch ge,司機會煲魚湯,係lake baikal魚湯 係幾好食ge,加上d硬到仆街ge牛油麵包,同埋藍色個袋好好食ge鬆餅 夠曬飽

Lunch後繼續出發,又去左另一個天涯海角,有觀景台,可以行到最遠,企係懸崖之上

白雪雪

呢條村對出有類似藍冰ge野,但而家已經唔藍 一直都諗唔明點解d冰會炒起曬 唔知係咪因為結冰個時d浪一下一下咁cum上黎,導致d冰一層一層咁形成。
盧布點兌

碌卡 無咩用cash
帶左少少usd去唱

就係煩緊vvo落機後點換錢岀市區

機場好似可以唱少少/都有ATM
你啲團係當地報?

Excursion其實係hostel安排,如果係Nikita's homestead 佢一定會問你join唔join

唔該樓主 研究下先 見到好多EXCURSION
你啲團係當地報?

唔該樓主 研究下先 見到好多EXCURSION

樓主前面死圖
plan緊去海參崴
有無啲網站可以參考下
Google遊記來來去去都係個幾篇
留名支持
樓主前面死圖

我見唔到死圖
其他巴打都睇唔到?
plan緊去海參崴
有無啲網站可以參考下

比較少遊記
始終唔太出名
我個時google search算
plan緊去海參崴
有無啲網站可以參考下

比較少遊記
始終唔太出名

海參威係咪細到留三四日就夠
我地由Irkutsk 出發,坐6個鐘車,沿路經過城市,山路,冰湖,終於到達係olkhon island ge住宿,Nikita's homestead

得閒隊部機出去影下
但係架車太快咩都影唔到,唔緊要,靚景在後頭

一入到去,全部都係用木做,即係一把火就可以燒曬全部野 環境幾好,設備都齊,有熱水供應,廁所企理,張床又正。

咁同埋佢包早晚餐,自助形式,鐘意食幾多拎幾多,total都唔使200hkd一個人一晚 平到笑。咁食食下會有人埋黎問你join唔join excursion,咁黎得就緊係Join la。佢就分南線同北線,同樣地,咁緊係兩個都join曬啦 佢會有車有導遊帶你去lake baikal最值得睇ge地方,都係行程重點之一。

正當我夜晚執緊相ge時候,頂突然有隻貓走入黎 仲要訓左我個洗手盆 對主人無咩興趣ge我,緊係想佢快d走 好彩佢係我訓前都自己離開間房

好有準備喎巴打
呢間咁難book都book到
貝加爾湖, 正呀

Gogogo

岩岩2月去左
係一生難忘ge景色

2月去係咪好凍

我都想2月去

我估都成負十幾度左右

我都係2月去
平均-21度到
lm必睇
plan緊去海參崴
有無啲網站可以參考下

比較少遊記
始終唔太出名

我個人覺得
1-2日就夠
我地由Irkutsk 出發,坐6個鐘車,沿路經過城市,山路,冰湖,終於到達係olkhon island ge住宿,Nikita's homestead

得閒隊部機出去影下

一入到去,全部都係用木做,即係一把火就可以燒曬全部野 環境幾好,設備都齊,有熱水供應,廁所企理,張床又正。

咁同埋佢包早晚餐,自助形式,鐘意食幾多拎幾多,total都唔使200hkd一個人一晚 平到笑。咁食食下會有人埋黎問你join唔join excursion,咁黎得就緊係Join la。佢就分南線同北線,同樣地,咁緊係兩個都join曬啦 佢會有車有導遊帶你去lake baikal最值得睇ge地方,都係行程重點之一。

正當我夜晚執緊相ge時候,頂突然有隻貓走入黎 仲要訓左我個洗手盆 對主人無咩興趣ge我,緊係想佢快d走 好彩佢係我訓前都自己離開間房

好有準備喎巴打

我地可能早book
因為知道olkhon island比較特別,想一早留左位先
lm必睇

得閒隊部機出去影下

好有準備喎巴打

我地可能早book
因為知道olkhon island比較特別,想一早留左位先

要提早幾多book?
如果想出年 2 月去
plan緊去海參崴
有無啲網站可以參考下

比較少遊記
始終唔太出名

我個人覺得
1-2日就夠

一兩日好雞肋
好想去 但係一兩日之後交通去伯力又好麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞