西伯利亞鐵路貝加爾湖之旅

376 回覆
125 Like 3 Dislike
盧布點兌
去到atm?定唱定美金去換?

碌卡 無咩用cash
帶左少少usd去唱

就係煩緊vvo落機後點換錢岀市區

機場好似可以唱少少/都有ATM

VVO有銀聯Atm
plan緊去海參崴
有無啲網站可以參考下
Google遊記來來去去都係個幾篇

比較少遊記
始終唔太出名
我個時google search算

海參威係咪細到留三四日就夠

我個人覺得
1-2日就夠

一兩日好雞肋
好想去 但係一兩日之後交通去伯力又好麻煩

留左4日,兩日跟住couchsurfing個host,兩日自己行
留多過兩日可以去Russky Island行下,坐大約一個鐘巴士就到
我地由Irkutsk 出發,坐6個鐘車,沿路經過城市,山路,冰湖,終於到達係olkhon island ge住宿,Nikita's homestead

得閒隊部機出去影下
但係架車太快咩都影唔到,唔緊要,靚景在後頭

一入到去,全部都係用木做,即係一把火就可以燒曬全部野 環境幾好,設備都齊,有熱水供應,廁所企理,張床又正。

咁同埋佢包早晚餐,自助形式,鐘意食幾多拎幾多,total都唔使200hkd一個人一晚 平到笑。咁食食下會有人埋黎問你join唔join excursion,咁黎得就緊係Join la。佢就分南線同北線,同樣地,咁緊係兩個都join曬啦 佢會有車有導遊帶你去lake baikal最值得睇ge地方,都係行程重點之一。

正當我夜晚執緊相ge時候,頂突然有隻貓走入黎 仲要訓左我個洗手盆 對主人無咩興趣ge我,緊係想佢快d走 好彩佢係我訓前都自己離開間房

好有準備喎巴打
呢間咁難book都book到

我地可能早book
因為知道olkhon island比較特別,想一早留左位先

要提早幾多book?
如果想出年 2 月去

暑假早3個月book都full哂
如果firm行程日子就快啲book啦
我地由Irkutsk 出發,坐6個鐘車,沿路經過城市,山路,冰湖,終於到達係olkhon island ge住宿,Nikita's homestead

得閒隊部機出去影下
但係架車太快咩都影唔到,唔緊要,靚景在後頭

一入到去,全部都係用木做,即係一把火就可以燒曬全部野 環境幾好,設備都齊,有熱水供應,廁所企理,張床又正。

咁同埋佢包早晚餐,自助形式,鐘意食幾多拎幾多,total都唔使200hkd一個人一晚 平到笑。咁食食下會有人埋黎問你join唔join excursion,咁黎得就緊係Join la。佢就分南線同北線,同樣地,咁緊係兩個都join曬啦 佢會有車有導遊帶你去lake baikal最值得睇ge地方,都係行程重點之一。

正當我夜晚執緊相ge時候,頂突然有隻貓走入黎 仲要訓左我個洗手盆 對主人無咩興趣ge我,緊係想佢快d走 好彩佢係我訓前都自己離開間房

好有準備喎巴打
呢間咁難book都book到

我地可能早book
因為知道olkhon island比較特別,想一早留左位先

要提早幾多book?
如果想出年 2 月去

你firm左機票個d就好book la
Send email去
plan緊去海參崴
有無啲網站可以參考下
Google遊記來來去去都係個幾篇

比較少遊記
始終唔太出名
我個時google search算

海參威係咪細到留三四日就夠

我個人覺得
1-2日就夠

一兩日好雞肋
好想去 但係一兩日之後交通去伯力又好麻煩

因為通常主力都唔係呢個城市
寧願留返時間去其他
補下d相先 有d未post

留名
留名
如果11月或者12月去,貝加爾湖係咪已經結哂冰落緊雪架喇?
因為見樓上有人話1月先初雪
留名

係我講ge
初雪係指結ge第一層冰而係夠厚俾你係上面行
正路應該12月都夠凍
留名

係我講ge
正路應該12月都夠凍

姐係如果我11 12月去係仲未可以喺湖上行?
留名

係我講ge
正路應該12月都夠凍

姐係如果我11 12月去係仲未可以喺湖上行?

呢個真心唔肯定
但應該得
樓主前面死圖

我見唔到死圖
其他巴打都睇唔到?

我都睇唔倒,得尾果d睇倒
留明
我都去過3星期,蒙古1星期,俄羅斯2星期
北京出發,先外蒙古,西伯利亞鐵路坐3等卡,一路玩到莫斯科
身在烏克蘭留名睇你遊記
留個名先
一月去左 望到d風景好有親切感
我諗果到d司機每個都會冰面飄移
個藍色鬆餅真心好食
我書包冇位都夾硬屌左包返香港
btw,你真係全程冇見到藍冰呀?定另一個day tour睇到架?
留明

正呀 一生人一次
身在烏克蘭留名睇你遊記

正wor
Kiev?
一月去左 望到d風景好有親切感
我諗果到d司機每個都會冰面飄移

有d會好衰勁近你都飄
留名
黎緊13/6海參崴出發 17/6-19/6 stay olkhon island 有無安答差啊多時間可以一齊食野,樓主個長腳蟹好似好好食但我毒遊
留名
留明

正呀 一生人一次

夏天去貝加爾湖留左3日2夜
都想冬天去一次
留名
黎緊13/6海參崴出發 17/6-19/6 stay olkhon island 有無安答差啊多時間可以一齊食野,樓主個長腳蟹好似好好食但我毒遊

個間zuma長腳蟹真係好正 必食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞