西伯利亞鐵路貝加爾湖之旅

376 回覆
125 Like 3 Dislike
其實係咁ge,total去左三個星期,由俄羅斯最東面玩到莫斯科,再落波蘭斯洛伐克自駕遊,不過太長喇所以打左lake baikal個段先,話曬都係成個旅程重點之一。

至於點解有三星期假咁多,原因係因為我裸辭 不過大家唔使擔心,因為小弟已經搵到新工。有三星期假咁樣遊歷法真係人生一大樂事,如果大家有機會不妨都大膽d,做下想做ge野,去下想去ge地方。

行季方面今次無backpack,拎左gip,主要原因因為想揹相機背包,想方便影相。

航空公司:Aeroflot ,三千來回open jaw抵到喊
洗費total:15-17k
交通:整條西伯利亞鐵路+內陸機+自駕
器材:d750+1635f4+50mm+70300f4+腳架+action cam

Post下相先
等ching出post
高汁,留名
跌左個五蚊入黎
Lm
留名相認
Btw勿相認
留名
想去好多年
路線點plan 同中途坐車有無遇到困難
第一日,我地一行四人由香港出發,坐半夜機飛去俄羅斯東面最有名城市,海嵾崴。機程唔長,大約4個鐘左右,到目的地時間係當地4am。

個飛機餐盒已經係雪山大景

第一次踏足戰鬥民族ge土地,感覺唔知點解都唔太陌生,係機場等到日出,搭頭班車出城市。海嵾崴機場比想像中先進,要有ge野都有,係俄佬做野比較慢,過關check左我20分鐘 明明我渣特區護照

去到hostel其實好攰,感覺成晚無訓過,無咩點影相 食左個早餐先再講
想去好多年
路線點plan 同中途坐車有無遇到困難

去啦去啦其實唔難
全程坐鐵路一早上官網買曬飛先,到時show barcode就得。當然要分段買,中間就返幾日去lake baikal,準時上返火車就得,都無咩困難,hostel都好幫到手
留名
有冇去埋蒙古/烏蘭烏德?
留名睇相
快手啦!!

高汁post
有冇去埋蒙古/烏蘭烏德?

無呀今次,因為我行trans-Siberian 個條線
即係由Vladivostok 去到moscow
如果要去蒙古個邊就要北京出發
留名睇相

多謝呀
拎ff三鏡加腳架去旅行真心chur

呢個早餐其實有d不知所謂,拎隻碟出去亂夾,再磅重俾錢,貴又唔係好貴,但唔多好食,令我對Vladivostok 第一印象有d差

咁其實呢個地方有咩特別呢,就係無咩特別
比起歐洲城市佢帶點東方ge共產味道,但周圍都係俄國鬼佬,無咩太特別ge地方好去,唯有去最出名ge火車站睇睇。

上面就係著名ge西伯利亞鐵路火車站起點,過兩日就會係到上車,全程9288公里,總共要坐7日7夜。可以完成呢個創舉,我ge bucket list入面又少左樣item

俄佬效率唔講得少,排隊買個快餐都要成20分鐘
有冇巴打留意到最近出左本西伯利亞鐵路既書
想去好耐
婚後都想同老婆黎個類似咁既旅行
有冇巴打留意到最近出左本西伯利亞鐵路既書

咩名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞