西伯利亞鐵路貝加爾湖之旅

376 回覆
125 Like 3 Dislike
好想去
我目標係香港坐火車去德國

香港坐去德國
係咪香港>北京>莫斯科>歐洲咁坐
坐到傻

香港北京莫斯科烏克蘭波蘭德國
想去好耐
北京 俄羅斯 東歐
但搵唔到伴
特區護照得14日免簽,巴打洗唔洗另外搞簽證?
鐵路ge生活其實無咩好講,日日就係食,去廁所同訓 但感覺係特別ge
話都無咁快就到左Irkutsk,呢個城市位於西伯利亞平原中心,鄰近lake baikal,所以係去olkhon island ge必經中轉站。

由於只係路過,所以無咩花時間周圍行。而呢個城市都好似無咩好行

搭火車個時好擔心個湖會唔會溶左冰,當架車駛到望到lake baikal ge地區,d人包括俄佬個個衝曬出黎嘩嘩聲影相
因為終於見到傳說中ge lake baikal!!!
而4月份個湖都仲係結曬冰! 之前我地ge憂慮隨即一掃而空 仲見到有車係湖上面行tim!證明冰層夠厚,d tour都唔會有大問題

幾經辛苦坐左幾日火車終於到Irkutsk,拿拿聲去hostel沖返個涼先唔好講笑,成三日無沖勁臭 相機都唔得閒拎出黎。事關係火車食左幾日即食麵同包,我地一行4人沖好曬涼就拿拿聲出街搵返d係人食ge野。

中文menu簡直係一個恥辱
食到正宗俄國野,味道唔錯ge,係d菜式好似奇怪d咁。例如上面一舊舊個d好似係兔肉定唔知馬肉

個隻田雞幾正 同埋傳說中ge西伯利亞餃子,原來係熱食ge

最後仲食埋甜品,俄羅斯甜品好多都有雪糕
特區護照得14日免簽,巴打洗唔洗另外搞簽證?

好問題
我地岩岩好用曬14日,由Vladivostok 開始到moscow,所以唔使申請
7日火車7日落地玩
好想去
我目標係香港坐火車去德國

香港坐去德國
係咪香港>北京>莫斯科>歐洲咁坐
坐到傻

香港北京莫斯科烏克蘭波蘭德國

同我估計差唔多 都係坐西伯利亞鐵路
想去好耐
北京 俄羅斯 東歐
但搵唔到伴

伴一個都ok ge
再唔係咪自己去
怕咩
想問下如果我先係俄羅斯留14日, 再去附近國家幾日,之後返番俄羅斯幾日,咁算唔算過14日架?駛唔駛拎簽證?

利申:plan 緊下個月grad trip 坐西伯利亞鐵路
LM

岩岩自己由irkutsk 座完到Moscow, 係車度識左個差唔多年紀嘅俄仔,起身到訓教都見住(訓隔離床),停站果時佢又帶我出去買俄國小食,依架諗翻起都好懷念,佢落車走果時真係好想喊,最尾一日得翻自己,搞到無曬心情,過得勁慢長
想問下如果我先係俄羅斯留14日, 再去附近國家幾日,之後返番俄羅斯幾日,咁算唔算過14日架?駛唔駛拎簽證?

好似會重新計過,建議入境去聖彼得堡,莫斯科如果趕就留一日,去紅墻附近睇下算

呢層你真係要問清楚
好似會重新計過
唔肯定
點解唔用多d時間係第二d國家
LM

岩岩自己由irkutsk 座完到Moscow, 係車度識左個差唔多年紀嘅俄仔,起身到訓教都見住(訓隔離床),停站果時佢又帶我出去買俄國小食,依架諗翻起都好懷念,佢落車走果時真係好想喊,最尾一日得翻自己,搞到無曬心情,過得勁慢長

厲害師兄
我都諗住識下人吹下水
點知全部都中年俄佬俄嬸
一係就一家大細
溝通唔到
LM

厲害師兄
我都諗住識下人吹下水
點知全部都中年俄佬俄嬸
一係就一家大細
溝通唔到

真係好彩,其他人全部要靠Google translate
放多幾張Irkutsk ge城市相先

呢個城市個主調好紅,舊舊地咁,已經係西伯利亞最先進ge城市

一大朝早,我地就要執好曬行李,坐呢架咁ge麵包車去重點行程,olkhon island!!! 咁車程就大約5-6個鐘,快定慢就自己諗喇,因為其實已經係最快ge方法。咁話曬olkhon island係一個島,所以係要經過個湖先過到去,由於湖面冰層仲厚,大約10米厚,麵包車可以係上面直接駛過,如果唔係就要坐氣墊/破冰船

如果大家睇返上面d相,會發覺d gip 係車頂 其實好驚會跌落黎,因為條路真係幾顛頗,又渣咁耐,唔想claim保險話行李跌爛左 不過好在司機都紮得實,穩穩陣陣咁
貝加爾湖, 正呀

西伯利亞鐵路有幾條路線畀你簡
我之前睇遊記嗰時,記得有其中一條線係行行下會去咗哈薩克,之後再返番俄羅斯去金環同Moscow,係會計你出咗境再入返Russia,重新計14日。
俄羅斯你每次去唔過14日就唔洗Visa,其他國家洗唔洗簽證就不一(一啲熱門停留地方eg Estonia,哈薩亞有免簽)
利申上年暑假搭西伯利亞鐵路,冇行哈薩克條線,我喺St Petersburg搭巴士去Tallinn一日,再返St Petersburg
留個名先,諗住六月尾七月頭去,同朋友傾緊,佢唔去就自己一個照去!!

我之前睇遊記嗰時,記得有其中一條線係行行下會去咗哈薩克,之後再返番俄羅斯去金環同Moscow,係會計你出咗境再入返Russia,重新計14日。
俄羅斯你每次去唔過14日就唔洗Visa,其他國家洗唔洗簽證就不一(一啲熱門停留地方eg Estonia,哈薩亞有免簽)
利申上年暑假搭西伯利亞鐵路,冇行哈薩克條線,我喺St Petersburg搭巴士去Tallinn一日,再返St Petersburg

我都諗住係聖彼得堡坐車第度玩,不過打算先去芬蘭Helsinki, 再搭船去塔林,最後返番聖彼得堡飛hk
留名
貝加爾湖, 正呀

Gogogo

本身都諗住去菠蘿三國
但就唔到就無去了
留個名先,諗住六月尾七月頭去,同朋友傾緊,佢唔去就自己一個照去!!

好呀!
熱血
個時好熱
留名
我地由Irkutsk 出發,坐6個鐘車,沿路經過城市,山路,冰湖,終於到達係olkhon island ge住宿,Nikita's homestead

得閒隊部機出去影下
但係架車太快咩都影唔到,唔緊要,靚景在後頭

一入到去,全部都係用木做,即係一把火就可以燒曬全部野 環境幾好,設備都齊,有熱水供應,廁所企理,張床又正。

咁同埋佢包早晚餐,自助形式,鐘意食幾多拎幾多,total都唔使200hkd一個人一晚 平到笑。咁食食下會有人埋黎問你join唔join excursion,咁黎得就緊係Join la。佢就分南線同北線,同樣地,咁緊係兩個都join曬啦 佢會有車有導遊帶你去lake baikal最值得睇ge地方,都係行程重點之一。

正當我夜晚執緊相ge時候,頂突然有隻貓走入黎 仲要訓左我個洗手盆 對主人無咩興趣ge我,緊係想佢快d走 好彩佢係我訓前都自己離開間房
追到live
之前都有諗過 grad 由北京去莫斯科
但係呢個itinerary 都好似唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞