西伯利亞鐵路貝加爾湖之旅

376 回覆
125 Like 3 Dislike
追到live
之前都有諗過 grad 由北京去莫斯科
但係呢個itinerary 都好似唔錯

北京出發有個好處,就係可以玩埋蒙古
想問下如果我先係俄羅斯留14日, 再去附近國家幾日,之後返番俄羅斯幾日,咁算唔算過14日架?駛唔駛拎簽證?

利申:plan 緊下個月grad trip 坐西伯利亞鐵路

西伯利亞鐵路有幾條路線畀你簡
我之前睇遊記嗰時,記得有其中一條線係行行下會去咗哈薩克,之後再返番俄羅斯去金環同Moscow,係會計你出咗境再入返Russia,重新計14日。
俄羅斯你每次去唔過14日就唔洗Visa,其他國家洗唔洗簽證就不一(一啲熱門停留地方eg Estonia,哈薩亞有免簽)
利申上年暑假搭西伯利亞鐵路,冇行哈薩克條線,我喺St Petersburg搭巴士去Tallinn一日,再返St Petersburg

本身都諗住去菠蘿三國
但就唔到就無去了

愛沙尼亞係一度好值得深度遊嘅地方 不妨下次去下
見到第一張相已經即刻要留名+正評
想問下如果我先係俄羅斯留14日, 再去附近國家幾日,之後返番俄羅斯幾日,咁算唔算過14日架?駛唔駛拎簽證?

我之前睇遊記嗰時,記得有其中一條線係行行下會去咗哈薩克,之後再返番俄羅斯去金環同Moscow,係會計你出咗境再入返Russia,重新計14日。
俄羅斯你每次去唔過14日就唔洗Visa,其他國家洗唔洗簽證就不一(一啲熱門停留地方eg Estonia,哈薩亞有免簽)
利申上年暑假搭西伯利亞鐵路,冇行哈薩克條線,我喺St Petersburg搭巴士去Tallinn一日,再返St Petersburg

本身都諗住去菠蘿三國
但就唔到就無去了

係helsinki坐郵輪去tallinn好正
港口既日出+芬蘭灣既海風 冇得頂
貝加爾湖, 正呀

Gogogo

岩岩2月去左
係一生難忘ge景色

本身都諗住去菠蘿三國
但就唔到就無去了

下次應該真係花多d時間係菠蘿三國

本身都諗住去菠蘿三國
但就唔到就無去了

係helsinki坐郵輪去tallinn好正
港口既日出+芬蘭灣既海風 冇得頂

北歐我都會去呀
冰島個邊
貝加爾湖, 正呀

Gogogo

岩岩2月去左
係一生難忘ge景色

你仲早過我去
一定好凍
第二日起身,行程係出發去north excursion,但作為一個深度攝影團團友,我地當然唔會放過影日出日落ge機會啦
所以我地一行4人5點幾起左身,落冰湖到影日出!!!

呢條狗由我地門口帶到我地落去影日出 係咪hostel職員黎嫁其實

太陽出黎喇
D冰好濁,可能4月就黎溶,離1月初雪咁耐,已經俾人踩到濁曬,所以前景無想像中咁靚

第一下企係冰湖上面感覺真係好特別,想像下個湖有幾十/幾百個香港咁大,而成個湖都係結左冰,冰層仲要成10米厚,d車係咁係上面飄移,個感覺係幾咁震撼,幾咁特別。

日出之時,大陽岩岩升起,氣溫升高,突然聽到好多下巨響由冰底傳出,以為係冰層開始溶化斷開,我地會成為第一批因為影日出而葬身lake baikal ge香港人 雖然到而家都唔知係咩聲,但估計係因為日夜溫差大,日出之時地面受熱,冷縮熱脹,導致深層冰塊移動互相碰撞,產生巨響
貝加爾湖, 正呀

Gogogo

岩岩2月去左
係一生難忘ge景色

2月去係咪好凍

我都想2月去
貝加爾湖, 正呀

Gogogo

岩岩2月去左
係一生難忘ge景色

2月去係咪好凍

我都想2月去

我估都成負十幾度左右
自推

本身都諗住去菠蘿三國
但就唔到就無去了

Moscow搭火車過Kyiv再一路上Baltic最後入翻St Petersburg
上年夏天去完一次 起車上面熱到仆街
好想冬天去多次

全程坐3rd class好處係有多啲女

真係熱到仆街
關左門會出汗

其實3rd class都訓得過,係無門姐

夏天完全係焗爐,日頭係會全身濕哂
所以一埋大站就落車買雪糕食,差唔多所有味嘅雪糕都食勻哂
Lm, 我都好想去 希望出年grad前可以去到

本身都諗住去菠蘿三國
但就唔到就無去了

Moscow搭火車過Kyiv再一路上Baltic最後入翻St Petersburg

本身都有諗過Ukraine,但怕亂無去到

本身都諗住去菠蘿三國
但就唔到就無去了

本身都有諗過Ukraine,但怕亂無去到

感覺上Kyiv同Lyiv都好平靜安全,去個陣仲咁啱係佢地independant day
想去好耐
北京 俄羅斯 東歐
但搵唔到伴

Tg
上年夏天去完一次 起車上面熱到仆街
好想冬天去多次

全程坐3rd class好處係有多啲女

真係熱到仆街
關左門會出汗

其實3rd class都訓得過,係無門姐

夏天完全係焗爐,日頭係會全身濕哂
所以一埋大站就落車買雪糕食,差唔多所有味嘅雪糕都食勻哂

唔係講笑俄羅斯雪糕係幾好食
Lm, 我都好想去 希望出年grad前可以去到

快d去啦
我覺得要去就冬天去
留名
想去好耐
北京 俄羅斯 東歐
但搵唔到伴

Tg

幫你推
巴打 洗費大概用咗幾多到?
好吸引真係
lm
巴打 洗費大概用咗幾多到?
好吸引真係

如果唔計後半段東歐
我諗10k之內一定搞掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞