西伯利亞鐵路貝加爾湖之旅

376 回覆
125 Like 3 Dislike
想問下成個trip大概用左幾錢?
想儲錢黎緊冬天去

我已經唔係窮遊
都算食好住好
計埋東歐個part租車自駕成個星期
成個trip都係~15-16k
想儲錢黎緊冬天去

其實俄真係唔貴
我嗰陣14k budget去左一個月
北京-蒙古-俄羅斯
全程火車去
聖彼德堡飛番HK

訂西伯利亞鐵道好難訂
火車編號好難明 同埋下下計莫斯科時間好辛苦

佢係每段分開訂定有得成個trip咁買?
留名學嘢
想儲錢黎緊冬天去

其實俄真係唔貴
北京-蒙古-俄羅斯
全程火車去
聖彼德堡飛番HK

訂西伯利亞鐵道好難訂

分段訂好d
時間易就,可以安排得鬆少少,就唔使咁趕
身在烏克蘭留名睇你遊記

正wor
Kiev?

去左lviv 同kiev

lviv感覺上西化d
kiev 就蘇聯味道重d
仲有去埋切爾諾貝爾

好想睇Chernobyl 等你出post

Chernobyl鴨仔團好chur,,冇乜時間睇野,我個團最後Pripyat間學校得廿分鐘

但唔跟團唔可以自己去?

一完要跟tour先入到去

咁無計喇

我都覺得係chur 朝早8點半市中心集合,搭車去chernobyl, 過埋checkpoint(要逐個check passport)
想儲錢黎緊冬天去

其實俄真係唔貴
北京-蒙古-俄羅斯
全程火車去
聖彼德堡飛番HK

訂西伯利亞鐵道好難訂

分段訂好d

https://trains.realrussia.co.uk/transsib/?jType=ts&refp=0
個網超好用 可以揀哂停咩站停幾耐 mark低幾號車之後再去返官網買
想儲錢黎緊冬天去

我已經唔係窮遊
都算食好住好
計埋東歐個part租車自駕成個星期
成個trip都係~15-16k

我去左9日,1條友食得好住得好,連埋買保暖野乜乜物物都只係洗左14k
身在烏克蘭留名睇你遊記

正wor
Kiev?

去左lviv 同kiev

lviv感覺上西化d
kiev 就蘇聯味道重d
仲有去埋切爾諾貝爾

Chernobyl鴨仔團好chur,,冇乜時間睇野,我個團最後Pripyat間學校得廿分鐘

但唔跟團唔可以自己去?

咁無計喇

我都覺得係chur 朝早8點半市中心集合,搭車去chernobyl, 過埋checkpoint(要逐個check passport)

㩒錯掣.....

我都覺得係chur 朝早8點半市中心集合,搭車去chernobyl, 過埋checkpoint(要逐個check passport), 入到去chernobyl 開始睇都差唔多11點半,跟住chernobyl 同propyat 每度留~1.5小時,大約3點食飯,之後去睇埋個蘇聯雷達系統就完
不過可以近距離睇到石棺,同埋去到pripyat (之前chernobyl 工人同佢地屋企人住嘅地方,而家污染得犀利唔俾人住)行最乾淨嗰條路睇返d廢墟 感受吓,都幾值得

如果想唔chur慢慢睇,旅行社有2日團,或更多天數
貝加爾湖新西伯利亞個Novosibirsk Tolmachevo Airport (OVB) seasonal航班
咩月份會飛香港
我打算海參威 去 伯力 去 新西伯利亞 貝加爾湖 飛返香港
依家要轉機好貴好煩

Irkutsk 都有機場
可以個到返香港
要search下skyscanner睇下點轉機

S7有直航IKT --> HKG

一星期一班
我都打算係咁
但係 伯力去新西伯利亞有咩好方法
望過西伯利亞鐵道要兩日幾 又唔係平
內陸機加埋飛去海參崴同IKT返黎機票起碼八千

其實你個行程係點?
Vladivostok, Khabarovsk, Irkutsk+Baikal,最後Novosibirsk?
唔夠時間又貴就咪去Novosibirsk啦

應該只係Vladivostok, Khabarovsk, Irkutsk+Baikal
香港飛vvo 之後Irkutsk 飛香港
中間啲交通同埋每個地方留幾耐仲考慮緊

留耐啲Baikal
除咗Olkhon Island, 可以去埋Listvyanka 行山, Slyudyanka坐circumbaikal railway

你行埋山咁勁
我淨係玩左olkhon island

見條great baikal trail幾出名,又唔難行咪去埋

一星期一班
我都打算係咁

其實你個行程係點?
Vladivostok, Khabarovsk, Irkutsk+Baikal,最後Novosibirsk?

應該只係Vladivostok, Khabarovsk, Irkutsk+Baikal

留耐啲Baikal
除咗Olkhon Island, 可以去埋Listvyanka 行山, Slyudyanka坐circumbaikal railway

你行埋山咁勁

見條great baikal trail幾出名,又唔難行咪去埋

人唔多的話,非旺季可以直程唔洗訂,尤其西行
人唔多的話,非旺季可以直程唔洗訂,尤其西行

旺季係指7月-9月?
Plan 緊二三月去
應該仲有藍冰睇??

一星期一班
我都打算係咁

其實你個行程係點?

留耐啲Baikal

你行埋山咁勁

全程大約25km, 我好似行咗5.5-6個鐘左右(包中途食野同起湖邊hea)
回程可以揀搭船翻
想儲錢黎緊冬天去

其實俄真係唔貴
北京-蒙古-俄羅斯
全程火車去
聖彼德堡飛番HK

訂西伯利亞鐵道好難訂

分段訂好d

https://trains.realrussia.co.uk/transsib/?jType=ts&refp=0
個網超好用 可以揀哂停咩站停幾耐 mark低幾號車之後再去返官網買

呢位巴打d info好有用呀

但唔跟團唔可以自己去?

咁無計喇

㩒錯掣.....

我都覺得係chur 朝早8點半市中心集合,搭車去chernobyl, 過埋checkpoint(要逐個check passport), 入到去chernobyl 開始睇都差唔多11點半,跟住chernobyl 同propyat 每度留~1.5小時,大約3點食飯,之後去睇埋個蘇聯雷達系統就完
不過可以近距離睇到石棺,同埋去到pripyat (之前chernobyl 工人同佢地屋企人住嘅地方,而家污染得犀利唔俾人住)行最乾淨嗰條路睇返d廢墟 感受吓,都幾值得

如果想唔chur慢慢睇,旅行社有2日團,或更多天數

咁相都影唔到wor
真係入去行一行就走
我呢d會想影多d相
一定俾人趕
Plan 緊二三月去
應該仲有藍冰睇??

應該仲有
1-2月去好d
冰會清d

其實你個行程係點?

留耐啲Baikal

你行埋山咁勁

全程大約25km, 我好似行咗5.5-6個鐘左右(包中途食野同起湖邊hea)
回程可以揀搭船翻

都幾吸引
巴打們有興趣去可以試下
留名
我都想裸辭去下旅行
留名
我都想裸辭去下旅行

其實老實講真係咁岩想轉工
所以vacant自己一個月
絕對無問題

返到Irkutsk已經係漫天飛雪ge雪城
實際溫度唔算太凍
0度左右
其實過一晚就上火車去moscow
所以都係食個飯算

結果係煮pasta
求其啦
平平地

好快又踏上火車之旅
講真岩岩先落車幾日
又上返車
真係唔係幾想
黎緊3日半又留係床上面,仲要有一part係3rd class

三等倉就係咁
屌幾時岀post呀 咪掛住溝女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞