仲拗緊i定an好嘅人真係好幼稚。。。。。。

255 回覆
593 Like 147 Dislike
你去三叔po 問
我用大半年完全無lag
利申唔打機
唔扺得ios有優點,淨係an最好
全世界都做圖像? 個客路窄到咁
其實做圖像都會閃退 某d插件用唔到
買m1 mac只係做緊白老鼠
買m1 ipad等wwdc就係醒目仔既
講an缺點會發晒癲咁話你老作
有d所謂優點係完全冇吸引力

最大例子就係eco system
apple watch unlock iphone
iphone/ipad搵資料係mac睇
耳機係iphone ipad mac連黎連去

呢d聽落去好似好勁
實際係多餘既操作
結果比ifan真係當大point去吹
講真onedrive跨平台跨device real time edit/sync已經屌打哂呢啲濕鳩操作
我不嬲都話
一個google drive就搞掂既野
要分幾件產品去做
仲要攞黎吹
究竟知唔知醜。。

吹eco果d人 明顯唔係識用d產品
佢地唔知做野需要既唔係唔同產品既互動
而係直接用部最合適既工具
iboy識閪咩
咁對我來講。。淨係直接解到h265剪8k。。。已經係超級抵,幾皮野嘅機都未必做到,講緊佢output快intel amd幾倍

無呢個需求都好,做office 野都係好快
bug的話係os同廠商問題多,我預左呢d副作用,同佢本身部機無關,要人地配合,重點係呢個價無咩好投訴
拿講真我有ipad pro, inac ,iphone就真係無咩需要連連去嘅,係佢air play, air drop叫好少少,咩撚copy完第二部機收到真係完全無咩實際作用。。

係剪片要個mon連住做副mon就幾好,但普通人唔會用到呢個eco system吧
個互動最大問題係要同一個account.....google, one drive係可以協作。。。
numbers pages都可以加users入去
但只限MacOS
google 同one drive個種真辦公
真生產力

同娛樂,social差太遠
google相簿已經完勝
google drive同onedrive都有啲距離其實
onedrive真係好撚屈 同係local 做野無分別
咁原生office廠無得講
google係整合左android個度屈
我臨急要手機搞one drive野會想死
出面又有隻死idog出鳩post
十年前用An機,一直用到Nexus 5,之後轉咗iPhone 6s,然後就一直用iPhone到依家嘅iPhone 11 Pro
想轉返An機㗎,不過一來我近一年幾重度用iPad,將iPad嘅file airdrop過去iPhone再send畀人方便好多,二來Pixel香港冇行貨。所以我諗短時間內都唔會轉返去An機
佢可能係你個名度出黎
用緊 S20 + ipad mini + macbook + Asus ROG

全部因為唔同用途用唔同 OS
剪片 如果用開 Adobe Premiere 都係用返windows 版吧
Mac/iPhone/iPad互copy同埋AirPods連來連去邊會冇用
我日日都抄嚟抄去

而且Sidecar/airdrop本質咪又係一堆apple嘢連來連去
唔明點解你覺得一啲有用一啲冇用

Watch解鎖我就同意係on99嘅
你真係好on9 呀
都唔知你係咪真心用過 野
MacOS 本身個desktop 都係iCloud 架
iCloud 都可以協作架
真正嘅Eco System 唔係剩係局限手機電腦law
Android 有CarKey 未 ?
Android Auto 都未L成熟啦
icloud
你咪問下人有冇用開icloud
定用開google drive多
apple既eco 係你自己屋企玩下就得既
商業用途真係返歸啦

另外吹carkey都係搞笑
支援既車廠得咁小
要連黎連去
冇效率得黎 亦唔enjoyable
都話過明明一部就搞掂
係都要分幾部去做
Apple 從來個對象都係個人
成日吹L到日常生活下下都要商業用途
係咪好L鐘意做社畜 DLLM

你search 下CarKey 黎緊未來幾年係咪小先啦
Android 未有新收皮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞