美股半導體集中討論區 III

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
想請教ching soxx 同smh有咩分別?我見smh管理費平d 入左smh
仲有KLAC LRCX
成份有啲分別
SOXX多啲Intel,SMH多啲台積電

但表現virtually no difference

要平管理費可以買SOXQ,今年免管理費
下年開始管理費係SOXX嘅一半
比重方面
Smh 14% tsm
Soxx 9% nvda
往好個方面諗 妹住俾你草貨
而家叫你入amd nvda你都唔敢啦
量子電腦應該會10年內成為HPC主流
家用嘅話起碼20年啦

同埋量子電腦真係要用半導體
收到,唔該晒
我都係買etf 但係唔知個風險喺邊

想請教下如果量子電腦開始成為主流,對半導體上中下遊嘅影響會有幾多?定係會完全顛覆?
原來UMC 7月 +19% 銷量
其實仲有好多時間
發展到咁上下啲半導體廠就會參與量子電腦嘅製造

如果一啲廠無辦法轉移業務應對未來,咁佢哋就會俾市場淘汰,但呢個過程好慢
半導體嘅上游企業冇乜可能冇參與量子電腦嘅研究
下游企業就係technology taker,等性能同產能成熟就會轉會

量子電腦唔會係一下子嘅革命,而係自然嘅過渡
可能會有啲傳統嘅公司衰落,新公司冒起
或者傳統公司自己都轉到型
最終對產業ETF 嚟講,唔見得有影響
啫係好似依家INTL 停滯,AMD 爆升,最後QQQ 都係升咁解
Thanks both

仲有就係而家 big tech 開始自己做埋設計,大家點睇對 PHLX / SOXX 嘅長遠影響?因為我睇PHLX 佢哋個 selection criteria 應該就算點都唔會揀 big tech 入去

MU
1995年嚟首次派息就係為咗殺我張put
有冇人識 ONTO 呢隻嘢

出完業績爆升 8.58%
點解呢排唔入得NVDA?
我諗緊入唔入好
Mu 83蚊衝唔破
4間做設計嘅大公司

Intel
轉緊型 個IDM2.0 正正係食呢條水
好多公司想自製CPU/accelerator
Pat話開埋x86 IP俾客戶做呢啲嘢

AMD
而家個階段仲係挑戰緊Intel地位,過幾年就會調整策略
不過Amd而家都有唔少custom APU(雖然margin低)

Nvidia
雖然有大量挑戰者,但盈利增長冇停過,信老黃唔驚

Qualcomm
好積極咁減少緊手機CPU佔收入嘅比例
同埋仲可以靠5G專利搵錢
*大概就係啲Amd notebook都係要用Intel WiFi卡
美光put真係free money嚟
又跌5%
垃圾到痴線
每日臨訓覺開定put,第二朝又數錢
俾Morgan Stanley downgrade
玩撚完,開市正股全部斬

好彩琴日手痕開咗put
史詩級垃圾公司
斬撚晒佢算
留個名先!
半導體版塊係咪可以當長線投資?新手嘅話應該都係入TSM,ASX呢D?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞