美股半導體集中討論區 III

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
11/6
費城半導體指數 (SOX)
股價 3210.06 漲跌 ▲13.85 漲幅 +0.43%
連登半導體指數 (LISI)
股價 1054.14 漲跌 ▲4.06 漲幅 +0.39%
Soxq soxx兩個有咩分別?

但係管理費有分別

14/6
股價 3255.34 漲跌 ▲45.28 漲幅 +1.41%
股價 1068.96 漲跌 ▲14.82 漲幅 +1.41%
新出既etf應該volume細d spread 闊d
係咪接近歷史高位?
差2%左右到高位
下半年個勢會唔會好返D? 係咪可以入SOXL TQQQ?
係時候買SOXS
NVDA 冇位入
啲人話5月尾SPX通常都會跌唔少
15/6
股價 3225.98 漲跌 ▼-29.36 漲幅 -0.90%
股價 1060.21 漲跌 ▼-8.75 漲幅 -0.82%
有個youtube channel 叫老石談芯,講到FPGA係未來好重要的產品,小弟讀19商科,唔太了解。

好奇睇左一些新聞,NVDA老黃唔睇好FPGA用於AI,但另一邊AMD打算收購的Xilinx有大量FPGA技術。想請教巴打們有咩睇法
條友係Intel Altera工程師嚟,梗係唱好FPGA

FPGA雖然已經好多年,但而家越嚟越多應用,包括做咗好耐嘅network card,而家好似連Intel 4th gen xeon都有粒FPGA

做AI嘅話老黃一定唔睇好,佢最鍾意話細路仔都識program a GPU,而FPGA係煩到阿媽都唔認得
但我玩過下,識program佢嘅話,圖像處理係高效率過GPU
其實小弟係睇好NVDA收購左ARM後會變成AI tech hardware and software 公司(當然我係冇技術知識,信老黃往績)。

好奇FPGA技術係programmable 但依家好似成本較高,但一段時間後如果成本差唔多可能會追上NVDA時, 會唔會出現煙條大翻身?
笑撚死
年頭買台積電到宜家無撚升過(140嗰陣無走)
好似無買過股票咁
FPGA應用更universal同flexible,軍用大部份都係FPGA
當然成本都係一個問題
可惜我唔知價錢差距同營運成本(包括用電量同所需空間),所以都睇唔透呢方面GPU的優勢,唯有信老黃
其實用FPGA真係好麻煩
之前見到xilinx有啲已經寫好嘅‘‘app”俾人down嚟用,唔知點解而家先有

GPU好多嘢唔使諗已經做到
而且啲高level嘅API全部係用CUDA
16/6
股價 3201.01 漲跌 ▼-24.97 漲幅 -0.77%
股價 1051.04 漲跌 ▼-9.18 漲幅 -0.87%
多謝巴打資訊,怪不得之前聽人講Nvidia不單賣hardware,配套都做得好好
nvda 又升5%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞