美股半導體集中討論區 III

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
TXN Q2 ER + 除淨 對半導ETF影響好大?
SOXL直接落咗一細格
嘩屌 TXN盤後直插

TXN 係SOX 第5大成份股
同埋一隻股咁跌法肯定會拖累同行

所以咪成個指數跌
德州儀器上季每股盈利勝預期

德州儀器公布,上季盈利按年升近40%至19.3億美元,每股盈利2.05美元,好過市場預期的1.82美元。期內,收入按年升41%至45.8億美元,好過預期的43.5億美元。公司預計,本季收入將介乎44億至47.6億美元,中位數略低過市場預期的45.9億美元。

我見到Soxl盤後跌先搵下邊隻成份股有事
唔知今次ER加除淨完會幾大影響
TXN 今次其實幾ok,可能係啲人take profit

Q3 guidance雖然增長有限
但同時證實咗半導體demand依然強勁
大家準備好今晚全倉put intc 未
想問下點解soxx 同soxq 差咁遠
琴晚soxx 大升, soxq妹
今日調返轉

成手都係高價nvda
兩隻嘢直至琴日都係跟得好貼
琴日開始甩咗
但琴日乜都升,冇理由跌架喎
琴日今晚兩間背馳好緊要, 你睇睇

但佢地holdings 都差唔多
整理咗兩者holding
冇可能呢兩日跟甩晒架喎

TXN比重SOXQ仲要高啲
廢到第二日就嘔返晒出嚟
垃撚圾
跌呀,再買
其實ETF睇NAV
尋晚soxq closing nav25.94
真係兩睇
SOXQ 嘅優勢係多幾隻
如果果幾隻聽都未聽過嘅爆升,咁樣就正啦
但係大家都係tracker fund
只要track 到指數,搵隻平就ok
即係琴日market value低過NAV
收市盤點之後改返
soxl

MU 長線投資
我本來個plan係睇好記憶體強勁demand夾佢上$120

完全fail,斬咗啲投機嘅portion算
soxl
係2018 太強
當年apple iPad Pro (好似係)
但係隻嘢我就唔會放
基本面冇咩變
上星期一貫開市直插
我睇下broker啲新聞啦,第一篇就係有人比較SPCE同美光,話呢兩隻都係meme stock

條友有病就睇醫生啦
攞世界第三大記憶體製造商同SPCE比較
MU 都係meme?
世界頂級
不過佢真係同TSM 一樣
食咗屎
Shortage priced
但點解只係跌MU 同TSM

睇下佢D 客…
個個大粒嘢
不過無可否認,E 幾個月,MU 真係屎一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞