美股半導體集中討論區 III

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
記憶體某程度係commodity
冇得咁睇

不過美光係僅次Samsung嘅記憶體製造商(技術嚟講)
我指用spec 嚟同MU 比較姐
但真,世界頂級
點解SOX同SOXQ今日可以差咁遠
因為琴日market value跟甩咗
所以開市價加返
但真係食撚咗屎
我開咗put 驚聽日Intel奶嘢拖累埋
咁即係soxq 有延遲?
以前爆升第二日入soxq 咪搞掂
你可以試下去yahoo 比較SOXX 同SOXQ
其實5 日大家都係差唔多
SOXQ個指數係納斯達克provide
純粹係琴日volume低,所以甩咗
咁所以長遠應該一樣咁制?
yes
咁pair trade咪free money
估唔到invesco嘅ETF會跟得咁差

玩SOXQ差價真係free money嚟
記憶體始終有替代性,A 牌子冇貨可以換B牌,2020年之前其實都成日供過於求搞到要自己燒廠抬價,競爭太激烈我唔睇好業績可以長期高水位

始終睇好計算類chips 需求大啲
計算類chips 例如咩公司
美光今次玩完架啦
我已經斬咗一半,再開埋put

唔使睇consensus,見到DCG YoY 負數就知玩完

其實唔係咁差,係舊年Q2疫情導致demand太強
logic即係Intel amd nvidia
Intel: signed major cloud customer for packaging solutions

(IDM 2.0)
據報道,美國商務部長雷蒙多(Gina Raimondo)週四表示,拜登政府正在制定計劃,如果國會通過一項為半導體供應提供資金的法案,拜登政府將迅速拿出520億美元(約合人民幣3364億元)來解決半導體供應問題。
等埋下星期出哂啲財報再入
次次出財報都跌
根本無理由要買住依加
TXN個CF/EO簡直垃圾中嘅垃圾
guidance set到咁保守,搞到全線跌
聽完Intel earnings call

Q2 10nm產量超越咗14nm
10nm costs -40% YoY

engaged with 100個potential customers for IDM 2.0

Ship咗50mil粒Tiger Lake CPU

年尾宣布plan for next US and EU site

喺vmware請咗條友unify strategy for softwares

data centre competitive environment導致 margin下跌
漏咗
customer有其他supply constraints
但Intel同啲客合作消除咗呢啲問題

之前有傳聞話TXN製造嘅USB叉電controller冇貨
所以Intel個thunderbolt認證允許咗用第二隻controller
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞