美股半導體集中討論區 III

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
點解半導咁跌得
跌咗咁耐都冇個fun sick c講下咩事
啱啱睇蘋果,終於有個fun sick c講下
佢話SOX起碼要跌返落兩年平均PE 27.7,即係要再跌21%

所以我懷疑啲人以為半導體短缺會增加利潤
但當啲公司ER完就發現唔係,因為啲fab唔係一夜建成

同埋AMAT之前升得太快
而家$116嘔返Intel設廠利好消息,好快$105就嘔埋Q4 ER

不過半導體呢啲都係長遠投資,唔係睇1個月
同埋呢啲可以俾人取代嘅公司要diversify,買埋另外兩間
唔緊要
28蚊係新既鑽石能量底
我懷疑啲人以為半導體短缺 = operating margin暴增
啲股出完ER就發現唔係,所以就丟貨
SoftBank:

Nvidia用$12B現金 + $21.5B股票 + up to $5B股票 + $1.5B股票(俾ARM員工)

總共$40B嚟收購ARM
BofA上星期先推薦AMAT,同埋佢同Intel關係好,一定升得返嘅
AMAT喺台灣呢兩年請成千人(本身有3000人),業務肯定唔錯先會咁樣擴展

但係我聽人講,AMAT喺Memory領域落後
所以我先話要買埋另外兩間 diversify
一路有入SOXX,留名學習
我基本上所有投資都係半導體,梗係會睇半導體相關新聞啦
睇台灣新聞幾重要,但唔好睇啲「分析」
我41.5
溝到34 喇,無錢再溝
原來我都唔係咁高
NVMI會唔會比較冷門
又輸死
大家多數係炒3倍正向/反向SOX? 有無朋友齋買SOXX慢慢坐?
揸100股SOXX
我每月買少少咁儲,長遠係睇好
我$45買咗5股做長揸實驗

因為我平時啲SOXL唔擺超過兩日
做儲蓄幾好
我都係咁買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞