美股半導體集中討論區 III

1001 回覆
16 Like 2 Dislike

nvda 入得未
vcp 咁
amd未來forecast eps 同 Revenue 好似唔錯
Lm
回多D, 想入intel
啱啱起身未得閒睇INTC份er,陣間睇完再打個summary
22/4
費城半導體指數 (SOX)
股價 3133.17 漲跌 ▼-74.09 漲幅 -2.31%

連登半導體指數 (LISI)
股價 1015.09 漲跌 ▼-25.24 漲幅 -2.43%
INTC: GAAP operating margin 18.8%, net income 3.4B, 就咁睇好似好差咁,但其實係之前畀人罰咗2B嗰度,所以你睇返Restructuring and other charges 2,209M,除咗gross margin低咗,最主要就喺呢一筆一次性嘅罰款(當然INTC上訴緊,所以隨時有可能revise,不過呢啲專利官司都無咁快)

業務:data centric business閪冧,就咁睇最主要係嚟自AMD同ARM架構嘅競爭同埋需求真係減弱咗

PC業務就表現唔錯,主要係嚟自notebook極多嘅demand同埋一啲wifi同thunderbolt嘅業務,同時都因為AMD嘅產能問題令到INTC可以保住個market share

IOT業務都幾好,同時Mobileye(其中一個我睇好INTC嘅理由)隨住汽車業嘅復甦,revenue爆升48%由254M升到377M,呢個行業仲有好多潛力可以發掘,值得期待

最後PGA(Programmable Solutions Group)revenue同income都略微下降,但我長遠都睇好FPGA嘅發展
今年cashflow應該會少咗,主要係income嘅下降加上Capex由14B加到20B(應該主要係foundary業務嘅set up(係arizona起個兩間新廠))

總結:份er點都係唔靚㗎啦,好在就新CEO效應仍然生效,嚟緊都係要睇下點樣面臨住AMD,NVDA等其他對手守住data centre嘅市場,再加上製程嘅發展,最後再睇下其他業務可唔可以有發展支持翻個revenue(無錯mobileye同Habana我就係講緊你地)
買左煙條末日put 60 今日可以執幾多石
thx
睇下開市會唔會gap down
我d AMAT
lm
server跌20%
大戶眼中同7nm delay有得揮
4月餘下ER(市值1B以上半導體及半導體設備公司)
26/4 NXPI AMKR
27/4 TXN AMD MXIM TER ENTG
28/4 QCOM UMC SLAB FORM UCTT CAMT
29/4 KLAC STM SWKS POWI CRUS MTSI ONTO COHU
umc
琴日滅世棍嗰時買咗
23/4
費城半導體指數 (SOX)
股價 3196.98 漲跌 ▲63.82 漲幅 +2.04%

連登半導體指數 (LISI)
股價 1040.32 漲跌 ▲25.23 漲幅 +2.49%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞