美股半導體集中討論區 III

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
啲executive整唔整到5nm出黎先
唔得就炒左佢
新CTO Greg Lavender喺VMware請返嚟
唔知做咩software啦
23/6
費城半導體指數 (SOX)
股價 3197.20 漲跌 ▲11.80 漲幅 +0.37%
連登半導體指數 (LISI)
股價 1055.23 漲跌 ▲7.78 漲幅 +0.74%
買返TQQQ算
指數都破哂頂
SOX之前咁跌法,SOXL上唔返頂都正常
但SOXX YTD跑贏VOO同QQQ
24/6
股價 3253.80 漲跌 ▲56.60 漲幅 +1.77%
股價 1072.25 漲跌 ▲17.03 漲幅 +1.61%
感覺今年semiconductor無咩運行
係nvda最近好d
YTD total return

SOXX 16.6%
VOO 14.5%
QQQ 11.8%
下半年睇唔睇好
想轉SOXL
跌嗰時轉SOXL
呢隻野仲對佢有期望...
25/6
股價 3241.50 漲跌 ▼-12.30 漲幅 -0.38%
股價 1066.20 漲跌 ▼-6.05 漲幅 -0.56%
今日好有力突破上去
28/6
股價 3323.10 漲跌 ▲81.70 漲幅 +2.52%
股價 1095.78 漲跌 ▲29.58 漲幅 +2.77%
連登半導體指數 LIHKG Semiconductor Index (LISI) 七月投票(Ticker請打大楷)截止時間 1/7
https://poll.ly/#/LONjZv7Q
今次soxl 會上幾高呢?
AMD 有咩利好搞到 INTEL 跌
Xilinx 過左UK regulator approval
Amd/Xilinx
asx呢
sapphire rapids delay

其實冇delay
不嬲係話2021年下半年出貨俾美國能源部部超級電腦,2022年出貨俾普通客戶
29/6
股價 3348.90 漲跌 ▲25.70 漲幅 +0.77%
股價 1102.15 漲跌 ▲6.37 漲幅 +0.58%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞