本土食評App就黎撐唔住 創辦人哭訴:做唔住就要靠母幹

496 回覆
783 Like 59 Dislike
marketing 同 business strategy 出咗問題喎。至少去fb比少少錢approach你嘅target users 提升知名度。

個apps寫真食評,明顯係想由user角度出發,但無金主情況吓好難long run落去,試下申請政府啲funding la。
另外從business角度要諗下點做到收支平衡,個apps比你寫到天花龍鳳都好,無收入你1年兩年就死得。
真食評有個問題產生就係好食嘅餐廳本生都大把讚好嘅食評,未必須要放廣告。比人屌得勁嘅餐廳放廣告落你度又無用,因為已經負評無數啦。另外點樣guarantee到無打手呢,guarantee唔到咁同openrice有咩分別?我做咩要轉用另一個user base少而又有假食評嘅平台呢?始終openrice响香港都十幾二十年,你想一黎就replace人哋係有好大難度。(除非你有好unqiue 嘅賣點)
情況就好似你要開個新電視台打tvb咁,但整個乜鬼77台開電視,內容完全無新意,點打呢? 要好似viutv咁定位鮮明,內容有新意啲人先會慢慢轉睇。
push
Up
支持
支持Openrice好撚垃圾
Down 了
唔緊要啦個網都算整得幾好
試下現階段擺番個易記既中文名落去?啲人唔記得點寸都google到
但今時今日openrice變左餐廳黃頁
基本上任何餐飲review 都唔會再有人信,亦都唔會有人睇,100%假
係時候有新app出現刺激下
如果想行真正消費者review路線,最好唔好靠新假期/ 飲食男女之類
你個app同佢地廣告路線有沖突
玩口碑定玩廣告,樓主自己諗
Push
地圖integration 麻麻地,share 出去俾朋友都唔係descript 的好清楚
多謝支持
我哋會考慮的
多謝支持
加中文名係一定會做 改名暫時仲商量緊 都明白本身個名未必改得咁好
多謝你嘅意見
暫時FB/IG/kol/品牌合作類宣傳會優先考慮,其他平台仲observe緊個利弊
明白有啲地址可能填得唔夠詳細
我哋再入資料果時會注意下
首先多謝巴打打咁大篇文畀意見我哋

FB 我哋係有試過落廣告的,不過可能當時個targeted user set唔啱或者廣告content出左事,所以成效麻麻地,黎緊會再試試的。
另外我哋係唔guarantee無打手的
但我哋主打嘅係公眾主導嘅平台,唔篩選食評,無論讚定彈間餐廳都照出街。如果你食完中伏可以寫返個負評,或者直接畀個「不信任」你覺得佢係打手果位foodie。當然如果有惡意攻擊嘅情況出現時,我哋亦會去調查並有機會拒批。

明白暫時同其他類近網站未必太differentiate到,我哋會努力增加更多unique對用家有用嘅新feature。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞