本土食評App就黎撐唔住 創辦人哭訴:做唔住就要靠母幹

496 回覆
783 Like 59 Dislike
食評d字好撚細...
咁點先幫到你?
用你app就得?
個名咁7本身已經趕客,openrice當初成功就係因為名易記。記住,設計產品唔係for自己打J,係要全世界易接觸到。
我就未down app,淨係用左網頁版望左下,有幾個問題既
1.求其搵左餐廳望下,無餐牌睇既好多時去openrice(簡稱op先)係睇餐牌價錢同地址多過睇食評
2. 我覺得可以加埋個餐廳有咩平台做外賣/自取,好似和你pay都有show 出黎幾好
3. 望左網誌既個top 5 漢堡包,好啦,有興趣睇下個餐廳係邊,我禁唔到入去,唔知app 版係咪都係咁
4. 寫食評個邊,我覺得可以比人簡早午晚三餐,外賣同堂食,我係睇既都想方便咁篩下邊個食評岩我多啲

明白你地做左個app 好辛苦,我都唔求有咩訂座/ 折扣優惠,呢個可以做大左先開始做都唔遲
可以同啲"foodie"KOL (Alfredo Chan 個廣告幾好,不過可以做更多)合作下推廣呢個app,鼓勵佢地係上面寫左食評吸引下人睇都好
用家角度其實食評真係唔太重要
平時揀餐廳地點 食物種類 價錢係首先會睇 其次先睇評價 只要唔係特別多負評都ok

如果個app定位係openrice咁全面 建議首要應該重點發展餐廳"餐牌"
呢樣openrice現時都未發展得好 好多都只係顧客影餐廳menu嘅相 你哋可以引入文字版嘅餐牌 但openrice自從有外賣自取之後都改善咗 所以你哋要同時間鬥快

如果想繼續着重食評 我個人建議有閒餘時間先搞下呢個apps 唔好訓身落去就得
咁可能要搵d foodie kol撐場喎
學上面巴打所講
依家唔單止係作内容同功能未夠
個重點反而係一開始就冇諗過要當成一盤生意去搞
邊有生意要蝕住做?
你未有合理嘅計劃去賺錢就好快啲諗下
唔係蝕撚死你
你依家打悲情牌係有好多人download 但我哋唔係幫到你營運嘅人
簡單嚟講,我哋冇俾到錢你,反而加重你負擔
神器功能太普通喇,好似成班朋友約出街食飯會意見不一各自有主張又或者所推右推,如果有篩選功能大家就可以將自己嘅要求加入app然後隨機決定。
好多飲食app為咗公平公正所以無乜空間俾餐廳老闆回應或宣傳,你哋大可以喺餐廳頁面整個官方專區俾老闆宣傳或更正餐牌、提供優惠之用,因為好多餐廳都用FB做緊同樣嘅嘢。
樓主左上logo加返個a 去返首頁啦
push
抄open rice 幾十年前idea,啲賣點得你話係就係,wfc

諗啲爆啲嘅gimmick 啦,起碼係open rice 無嘅野

搞無大台,decentralized,有聲有片,加交友功能,同個啲沙牛燒賣關注組搞event,再開個cyptcoin,新會員派幣,可以打賞食家黃店
會唔會考慮改名
依家變咗讀 "trivial" 🙈
push
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞