拳願奧米加集中討論區30

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
我覺得單純用顏色同體重去睇強度有啲太過想當然 作者都有用黃金帝做例子 如果體重同骨架唔成正比反而會差咗
尤里同猛虎應該已經係拳願力量天花板 唔會差過呂天同阿蘭
我諗我知你講邊條傻鳩 成日話拳願垃圾然後吹奏刃牙同女武神
失智解放根本就上唔到大台
同埋你力量速度提升,抗打唔提升都係冇用
防禦力/抗打都好緊要
否則春男都唔會輸比黑警
咁解放同預借唔一樣嘅
一個係解放潛在能力 一個直接提升身體能力
假設雷奄力量基數係150而腦內限制本身係80%咁
咁解放率應該係指用到剩低嗰20%嘅幾多
雷奄100%就解放前就係力量120解放之後先用到150
但係點都唔會高過本身物理極限
預借除咗代價之外都無提過有限制
亦都唔知王馬實際可以借幾多
所以其實好難比較
而尤里就可能基數已經200
腦內限制咗都仲有160

所以阿蘭同呂天解放率係咪一樣都無意義
解放基本上係最佳鳩噏狀態技
都無人知啲角色啲能力值幾多
迦樓羅85%解放都唔會大力過怜一60%掛
其實漫畫個setting係正常下人只係用到3成力量,而吳一族可以用埋剩返嗰7成

所以吳一族身體質素嘅計法應該係30%(常態)+解放率*0.7=解放後身體質素

咁計法,吳崛棲,未解放前係3成,解放後就係30%+80%*0.7=86%

雷庵,未解放前係3成
解放後身體質素就係30%+100%*0.7=100%

而解放率同原本身體素質掛鉤,直接用磅數計,會發現只要崛棲重過雷庵16公斤,佢嘅解放後身體質素已經可以強過雷庵

王馬同雷庵打過,可以直接用戰鬥對比

正常狀態下身體質素: 根據鬥神,雷庵>>>王馬

而全功率預借/100%解放下: 王馬同雷庵正面互毆持平

所以其實預借加成上限遠比解放大,俾呂天用分分鐘可以正面打到尤里仆街

我有比較基礎數值
阿蘭係進化出嚟嘅大隻人種,應該無呢個問題,至於顏色嗰到我都覺得唔夠說服力純粹9up下
女武神唔掂,啲所謂神太廢,成個感覺好兒戲
如果呂天Keep到7成真係好屈
印度最勁嘅濕婆 畀作者寫到好鬼廢
我唔記得有三成呢個設定

如果係 解放真係鳩噏極致
邊有生物會進化到有到嘅部份仲少過用唔到嘅部份架

同埋咁即係尤里三成力>=雷奄全力
都唔知係尤里太勁定雷奄廢
正常人係3成以下,吳一族計佢三成算俾面佢

尤里同猛虎一個天生變異,一個食禁藥,唔計正常人類啦

如果照神話設定濕婆係滅世級,仲勁過上帝,人類無得打
根本設定上已經唔合邏輯 一開始話只要神開完會決定人類要滅亡 人類就死硬 點知1話之後就同你講人類其實可以同神正面打交
呢套係睇女武神顏藝表演
屌你海神比小次郎斬死都作得出
快啲更新啦
期待黑警嚇到對面又賴屎
我諗作者都係想表達
完美嘅神vs不斷進步嘅人類
不斷進步嘅人類總有一次可以超越完美嘅神
佢鳩噏姐
同「黑木級」一樣無說服力
睇左咁多場 先之先呢?
其實純人類係無得打,要靠女武神力量加持先變3:7
菠菜冬輸心態,太有自信認為神一定贏硬,人類點努力都改變唔到實力差距,海神從頭到尾剩係用同一招以為食滑人類,無考慮到人類有女武神力量之後可以傷害到神,結果輸一招
不過覺得阿當吹得太大
女武神最好睇係傑克果場,而且佢果隻女武神係最屈機

海格力斯,我的超人
但呢場最好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞