電腦椅有冇推介(9)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
4 月訂嗰啲快啲到啦
Embody 坐左2個幾3個月包膠

自己本身都對呢D椅冇特別
咁岩上年尾椎間盤突出
做物理治療都3-4個月好得7788
呢年又長時間WFH
所以年頭見hm特價就狗沖左去買張embody

*純粹鐘意呢隻色所以買左
2月尾左右送貨開始坐
基本上每日坐超過10小時

整體我覺得坐完之後對條腰痛係好左既
之前坐好普通果D餐台椅起身係會腰痛
坐左embody之後係冇左既
而且因為張embody個設計係會幾迫到你住貼晒
所以整體個支撐係會好左
我自己長期都開冷氣/風扇, 所以冇乜覺得隻布好焗好出汗之類既問題

暫時有兩個比較問題發生係我張embody度
第一, 之後我坐餐台椅會放張減壓坐墊係底

咁embody本身設計已經有呢類功效, 咁我當然冇左擺
但經過過呢2-3個月既試坐經驗, 我起身係會FEEL 到屎忽痛既
果種痛係類似坐左係硬野度一段長時間既感覺

第二, 我本身習慣會成日un腳
而張embody最大問題就係我un腳佢會勁嘈 (eeeeee聲)
我專登去多次佢門市試
搵返同款同色去試 係冇事
咁都有CALL保養師傅上黎睇
CHECK完岩岩呢兩日覆返我話係正常
(佢都拍左段片比我睇佢地係度UN 都係嘈)
嘈呢個位真心唔係好頂得順 都幾扣分....

我冇試過其他平D價位既椅
所以冇乜比較到性價比出黎
但暫時就唔算好滿意張椅 (畢竟成萬幾蚊....)
就係咁比各位巴打參考下
二代張seat彈d
真係嘈得咁緊要?
我覺得淨係佢減少咗你腰痛已經值回票價
我都坐左兩個月,整體係滿意既
最大問題真係嘈,萬幾蚊既椅都會有呢D 問題真係有D 失望

https://youtu.be/oIrxu7skZTI

之後我自己買左支silicone 吱去左右兩邊位,靜左九成,暫時接受到
I rock T07$2799喎
巴打你屎忽係單邊痛定兩邊都痛?
silicone? 係咪即係玻璃膠?
巴打有冇DETAILS 資料你吱邊個位參考下
兩邊都痛
邊隻款

應該係最普通個款
wd40 silicone
吱左右兩邊白色框拉出拉入裏面個位,下面望上去有粒螺絲果個位
呢張凳有冇得話去邊度試坐?
T07定ergohuman standard 好
坐緊sayl, 覺得幾好
差不多,香港應該包裝有D 唔同
係silicone lubricant 就得
同埋你維修師傅點講? 佢話有聲係正常冇得搞?
之前都唸住call 師傅,但係又要約時間,又唔係成日屋企有人就算數了
師傅check 左 拍左片話返去幫我問返公司
之後早兩日收到回信
拍埋片比我睇話係正常現象咁囉

唔該晒巴打 轉頭買支搞搞先
經anlaXder訂T05,12號晚訂,14號晚送貨,本來揀橙色,但係得灰色有貨。
橙色好似好冷門
ergohuman standard係美國網?
有冇細型啲嘅?特別係櫈腳/座唔好咁大
Sayl
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞