[1月高質異世界番] 〈已整合〉〔集中動畫討論po〕無職轉生~到了異世界就拿出真本事~〈8〉

1001 回覆
28 Like 6 Dislike
直接問咪得
偷咩睇仲要跑走
罰你重睇
條友deadend黎,我淆底啊….
因為佢聽聞有班自稱dead end嘅人喺度
好奇咪走去睇下
又係太長狂skip
佢望到瑞傑路德個眼神已經驚到走
而家光頭都驚
我睇文庫 本身魯迪都唔喺度
Web就唔知
有劇透
佢驚
Roxy佢地本來想係當地搵魯迪一家人情報
都知Dead end既事 佢地又張揚
Roxy第二日好奇就搵到
200$咁貴
借俾佢扮藍髮一族
佢本身就係
配到同隔離勇者個game master一樣
隔離套百萬個game master中性好多
成日型住佢會拎個轉盤出黎
第12集劇情補充 照舊冇劇透安心食用

1. 盧迪所在嘅地方係「温恩港」係魔大陸同人類居住地最接近嘅地方,只隔一個海峽。所以「温恩港」亦係魔族同人族出入魔大陸嘅唯一通道。

2. 同洛琪希一齊落船果兩個隊友仲未介紹,應該下集會講,唔劇透了。

3. 由於要出入國境,所以要比通行費。

4. Viu 嘅字幕做得極差 人族上船只要5鐵錢 斯佩路德族就要200綠礦錢。
1粒綠礦錢=10粒鐵錢 收費相差成40倍

5. 動畫入面盧迪一到步就有人同佢哋講解過路費,但其實原作喺佢哋玩完水之後首先去咗冒險者公會,再去政府部門先問到過路費。

6. 魔大陸揾錢相當艱難,要合法地賺到200綠礦錢係冇可能嘅事。

7. 洛琪希係有意去揾瑞傑路德。原因下集有機會講,唔多劇透。

8. 呢一年嘅對練入面,盧迪同艾麗絲都冇成功掂到過瑞傑路德,所以艾麗絲終於打中一下果刻係超級開心。

9. 盧迪同奇希利絲嘅相遇有改動,呢度值得一提嘅就係原本奇希利絲用魔力眼睇盧迪果陣嘅原句係:「你真係好噁心,唔通你出世果陣係雙胞胎但死咗一個?仲有你嘅魔力都高到令人覺得噁心,分分鐘高過拉普拉斯。」

有睇原作先好開四層

10. 盧迪有同奇希利絲討論過用乜嘢魔眼比較適合,有千里眼,透視眼,魔力眼,分析眼,預知眼呢幾種比盧迪揀,最後盧迪話要預知眼。

11. 喺植入預知眼之前,奇希利絲同盧迪做過適性檢查,結果盧迪同預知眼極度唔夾,同盧迪講
「最多都係預知1秒後嘅未來,你真係仲想要?」
盧迪回:「預知1秒可是能得到全世界!」

12. 喺奇希利絲插眼果刻,盧迪仲以為係玩緊角色扮演,覺得條友玩得太過份,點知真係得到魔眼果刻先相信對方真係魔界大帝。

13. 其實盧迪最盡可以睇到3秒後嘅未來一旦超過3秒就會暈爆,繼而就嘔。但盧迪發現實戰中睇多過1秒嘅未來係冇意義的,因為未來會改變,所以決心做1秒拳王。

14. 艾麗絲好唔開心,難得終於打中瑞傑路德,想威一次,點知比盧迪路過好彩拎到嘅魔眼就輕易咁超越咗。

15. 有預知眼嘅盧迪心諗話唔定連瑞傑路德都打得贏,結果都係輸到仆街
描述一下戰鬥情境就係:一開波瑞傑就入盧迪中路,然後盧迪嘅預知眼會見到瑞傑有幾種唔同嘅動向,然後下一秒自己就會輸。
瑞傑嘅解釋係自己進攻前就諗好決策,如果盧迪出手擋就捉實佢對手將佢打爆,如果唔擋就直接打爆。

16. 瑞傑路德安排呢場格鬥係想同兩位講唔好太自滿,就算得到更強嘅力量都要小心。

17. 事後盧迪決定唔可以依賴預知眼,同時再次思考點解決過路費嘅問題,發現就算有魔眼,錢嘅問題依然存在,然後決心要賣魔杖。

今季嘅畫質冇低過上半季已經好開心
行行下街撞到個魔王比左隻外掛眼佢,都幾無厘頭
建議重睇頭10分鐘揾翻主角行街嘅理由
我知係人神叫佢,以為係幫佢遇返師父,點估到會係咁無厘頭嫁ja
劇透師
我睇小說果陣同你反應一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞