[1月高質異世界番] 〈已整合〉〔集中動畫討論po〕無職轉生~到了異世界就拿出真本事~〈8〉

1001 回覆
28 Like 6 Dislike
應該真係做唔切,金主就應該有既,本身都係預25集

10月撞鬼滅花街篇又真係大撚鑊,花街篇係最撚好睇個篇,重要劇場版收入多撚到癲,UFO大把$$ fing落去

不過應該都夠做既,BD就應該都唔會賣得多嫁la,但我估小說個銷量都一定會再上昇,因為來緊係重要劇情
係咪同一日上先
如果唔係好似上半季巨人咁同一日上應該無咁大鑊嘅
點會估到咁都做唔切睇pv應該都做到救莉莉雅同初遇龍神 估計完成度冇80%都有70%

搞咩呢間新公司嘅工期出哂事從話2020年放映 推到21年先出 初時都可以瀨武肺但到依家仲未做得完第一季真係只可以話呢間新公司有問題
搞到我覺得日常動作唔洗全部咁仔細
唔知話佢地唔好彩定on9好
上次巨人馬娘異世界天王
下次撞正鬼滅
高手過招
其實又無野嘅我覺得
受眾都唔同
更新QA(25/5/21)

第一季上半已完 出個QA比一啲啱開始追po/睇無職嘅巴打

Q:又話24集嘅點解11集就完一季
A:無職分上下半季放送,好似隔離re0同史萊姆咁,下半季10月上映,原定放送下半季嘅7月檔期將會重播上半季。

Q:想J小說有乜途徑?
A:小說有分web版同文庫,web版的話紙言就有;文庫版可以買電子書 bookwalker, google book同kobo都買到,聽聞bw做最多優惠最平。
老翻不建議亦唔會介紹

Q:web同文庫有乜分別?
A:第一個分別在於讀落嘅觀感,文庫有潤色,整體更通順,而且web好多時由唔同人翻譯,所以譯名會有出入,讀落冇咁舒服;另外就係文庫有加插一啲新章節,作品完整度更高。最大分別係文庫先有第七卷,補充主角長達3年嘅空白時期。

Q:咁我讀web定文庫好
A:個人大推文庫

Q:想依家動畫進度接小說,由邊度睇起好?
A:目前進度係到小說第三卷第九話,如果係web就到28話。估計上半季會完哂第三卷,即係web 33話。

Q:直接動畫接小說會唔會漏好多野?
A:大體會漏咗呢個po 3-11集嘅劇情補充,比較可惜係會漏咗其他角色嘅視角,依家仲算作品嘅前段,所以不妨從頭開始睇。

Q:小說完結咗未?
A:web已完;日文文庫出到24卷,中文出到21卷(6月出22卷)。如無意外應該25卷完結。

Q:貓女勁定槍叔勁?
A:無解。平地貓女贏,森林槍叔贏。

Q:點解男主到水聖級仲係睇落好廢?
A:男主就係一隻缺乏機動力嘅APC,你想像下打LOL,你係火佬,但呢隻LOL可以傷害友軍,咁你仲敢唔敢亂扔大?
唔覺平地槍叔會輸

話哂都同魔神過到兩招
槍叔應該擋唔到光之太刀
睇吓邊個嘅光之太刀,貓女冇問題喇
唔好講到貓女好廢咁稱得上光之太刀嘅技術差極都唔係流架從來平地對光之太刀嘅人都比較輸蝕 尤其槍叔打架係靠地形屈死角出招 所以槍叔未必打得贏平地戰
甲龍王隻光輝乜乜乜都打唔贏
佢直頭係flash 冇得咁比
果套精靈系列隻隻都有王級實力架冇輸仲想點
算啦 套小說入面每個人都有上限同弱點
一向都睇好彩遇到咩環境
從來冇得直接比較
佢地都無理由認真殺對方
所以可以無限紙上談兵
建議之後劇情過隔離post討論以免劇透動畫黨,雖然都唔知動畫做唔做到咁後
嚟緊禮拜日有官方直播節目:「《無職轉生~到了異世界就拿出真本事~》直播特備節目也想拿出真本事 Vol.3」
嘉賓:内山夕実(魯迪)、加隈亜衣(紅毛)、浪川大輔(槍哥)
https://www.youtube.com/watch?v=wDSdAbuAmXM
有Nico會員嘅話,播完之後有額外10~15分鐘左右嘅會員限定時段
https://live.nicovideo.jp/watch/lv332380333 (有鎖區)

BTW,官網新聞稿段悶字寫紅毛CV係茅野愛衣,睇佢幾時改返
https://mushokutensei.jp/news/0621_01/
push
兩分鐘後開始

段悶字仲未改
算啦
連pv都整唔起
無玩game嘅skip得
花街係最好睇咩, 飛住黎睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞