[1月高質異世界番] 〈已整合〉〔集中動畫討論po〕無職轉生~到了異世界就拿出真本事~〈8〉

1001 回覆
28 Like 6 Dislike
yes,鬼滅花街算最好睇長篇了,長得來都唔算太拖,起馬要2兄妹一齊斬呢個位都ok,唔似得後期fing手玩毒。

另外短篇最好睇一定係緣壹
推下
漫畫版大婆終於都同魯迪修成正果
劇透
雖然一早知
早幾日先一次過睇完,真係唔錯,早兩年俾一大堆低質穿越番搞到已經好耐冇睇呢類
不過睇咗wiki,以動畫嘅進度,起碼要4季以上,通常呢啲最後一係無疾而終,一係去啃原著
果堆垃圾番真係累事最弊係就算再低質都有唔少人埋單
距離見到我仲有41日
師傅
魯迪
台版24卷完?
成日話睇都未睇,原來都出到23卷
應該跟日版25完
差唔多可以推定上來
知唔知點解角川唯獨無職係無特裝版賣
見其他好多小說都有
25似完唔到
竟然
唔介意出多一兩集
嘿嘿,呢個好似係好消息
世界觀設定資料補充
就劇情推進後作進一步補充 (歡迎取用)

魔術
等級依序分為初級、中級、上級、聖級、王級、帝級、神級。種類包含風火水土元素魔術、治癒魔術、召喚魔術等。
魔術到了一定的程度,可以擁有○聖級魔術師,或○帝級魔術師等頭銜。

例: 洛淇希初登場時,以水聖級魔術師身份作為家庭教師

劍術
這個世界中,主流的劍術流派有三個。
等級分為七級;初級、中級、上級、聖級、王級、帝級、神級。
而流派頂點宗師的通稱則是在各流派的名字後面加上神。上級至聖級之間,有明顯分水嶺,則是能否駕馭鬥氣(身體強化)為門檻。

門派
以攻擊為主流的 劍神流,以主動進攻,劍速見稱,暫時代表人物基列奴(劍王)。
以防反為主的 水神流,以破解對方攻勢,再以巧妙反擊為手段,習慣主動讓出先手。
北神流,奇招一派,以不限於任何攻擊手段,技倆包括投擲武器,道具,可以想像是忍者一門劍派。暫時代表人物大小姐綁架案中綁匪(低階),被魯廸拉開距離後,差點以投擲手上長刀了結魯廸。

並非只能修成一派,如保羅的技術設定是,能熟練使用全三派上級的技倆,習三派所長,能使保羅成為中堅級前冒險者/騎士。

故事世界中,因魔法師大多數需要詠唱,以及不能運用鬥氣作身體強化,一旦進入劍士攻擊範圍近戰必死,所以魔法師不被劍士重視,在小隊隊伍中作為輔助各角為主。
但在大型戰爭/軍隊中,聖級以上魔法師地位立刻逆轉,因能於軍隊後方作範圍火力輸出,有一個聖級能抵百人,王級能抵千人軍隊的比喻。
小說po已更新

『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (9)10月正式回歸
https://lih.kg/2675709
法師可以用鬥氣的
故事設定中係有話魔法師都有機會有鬥氣

但同劍士嘅鐵布衫比,只係一件爛底衫,而故事設定中,都無刻意提及過有鬥氣嘅法士,而且中高階劍士嘅眼中,根本就不當術士嘅防禦係一回事

所以我簡單啲咁做一個結論嚟做陳述設定
假如,修改成 "以及鬥氣作身體強化能力不能與戰士比擬" 會唔會合理一啲?
無同有兩種來,劍士唯一用魔力嘅法門就係鬥氣,而法帥要練其他,但基本上一定有,只要你級數上就自然有,但某啲長壽種就唔係咁睇,例如魔神之類…時間夠長你法師要練勁鬥氣一樣可以好勁鬥氣,法師真正問題係要詠唱,戰士問題係唔夠多攻擊方法
當然了解兄台以上對故事設定嘅解讀啦

不過呢篇嘢目的係新手向,俾動畫幫補足背景用,所以會用故事時間點為分界,同簡單易明為主啫

所以係範指普遍角色通用嘅陳情
其實我咁講係因為鬥氣感覺係故事上有啲問題,一時講到好勁,一時又好似唔係好勁咁,所以唔講好過講,個人立場係覺得鬥氣係攻防上有優勢但唔係絕對,尤其速度上,如果唔係你會好難解釋點解主角可以拎魔眼後完封紅毛,話哂果時紅毛都聖級左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞