[1月高質異世界番] 〈已整合〉〔集中動畫討論po〕無職轉生~到了異世界就拿出真本事~〈8〉

1001 回覆
28 Like 6 Dislike
勉強去代作者解釋呢一戰,練習戰只比招式運用同應對反應,如同以往基列奴教授劍術時嘅練習,無使出鬥氣去比試,或者因為只有單方使出,無咩練習價值,同理魯廸又禁用魔法

而呢個係佢哋兩人當時嘅同識同習慣
世界觀設定資料補充
就劇情推進後作進一步補充 (歡迎取用)

魔術
等級依序分為初級、中級、上級、聖級、王級、帝級、神級。種類包含風火水土元素魔術、治癒魔術、召喚魔術等。
魔術到了一定的程度,可以擁有○聖級魔術師,或○帝級魔術師等頭銜。

例: 洛淇希初登場時,以水聖級魔術師身份作為家庭教師

劍術
這個世界中,主流的劍術流派有三個。
等級分為七級;初級、中級、上級、聖級、王級、帝級、神級。
而流派頂點宗師的通稱則是在各流派的名字後面加上神。上級至聖級之間,有明顯分水嶺,則是能否駕馭鬥氣(身體強化)為門檻。

門派
以攻擊為主流的 劍神流,以主動進攻,劍速見稱,暫時代表人物基列奴(劍王)。
以防反為主的 水神流,以破解對方攻勢,再以巧妙反擊為手段,習慣主動讓出先手。
北神流,奇招一派,以不限於任何攻擊手段,技倆包括投擲武器,道具,可以想像是忍者一門劍派。暫時代表人物大小姐綁架案中綁匪(低階),被魯廸拉開距離後,差點以投擲手上長刀了結魯廸。

並非只能修成一派,如保羅的技術設定是,能熟練使用全三派上級的技倆,習三派所長,能使保羅成為中堅級前冒險者/騎士。

故事世界中,因魔法師大多數需要詠唱,以及防禦手段較低,一旦進入劍士攻擊範圍近戰必死,所以魔法師不被劍士重視。
但在大型戰爭/軍隊中,聖級以上魔法師地位立刻逆轉,因能於軍隊後方作範圍火力輸出,有一個聖級能抵百人,王級能抵千人軍隊的比喻。
我意思係如果鬥氣對攻防速影響巨大,咁就算魯迪可以睇到半秒,都無可能壓得住紅毛,一如一個細路就算睇到半秒佢都壓唔住大人,我就算睇到半秒未來,我都唔會睇得清粒子彈
吸納兄台呢個意見,將鬥氣部份刪減
或者引用槍叔解釋,因為戰鬥經驗嘅差距。

紅毛經驗尚淺,而當然仲係比較唔用腦,莽夫類型,首次面對呢類預知技,又無臨陣變招嘅準備
其實唔係研究紅毛點輸,而係由呢件事可以睇一個近聖級鬥氣嘅近戰專門,係可以用半秒未來就輸比一個近戰能力更差而無鬥氣嘅人,紅毛當然有佢問題,但講到打爛仔交主角更差,如果鬥氣影響體能好大的話咁主角必輸…一個細路就算騎住我打,我都可以就咁用腰力彈走佢,技巧只能介入能力差唔多嘅人
可摸耳唔好呢邊劇透隔離有小說po
幾時第二季
10月
第二季
有種格硬擠出來嘅feel
個海同艾莉絲d格數好低
第一集已經咁,有d少擔心
大爆死
明明已經推遲咗喺10月,但係畫質好似比上半季差咗啲咁!當然我會繼續支持(有買全套台版小說)但係點解都會係咁呢?有冇人可以答到我?
希望佢係留返經費落動作戲度
又唔係嘅 感覺係犧牲流暢度來換畫質
我接受到嘅
係海同搭船嗰度睇落唔自然之外其他都冇乜嘢

戰鬥都繼續有毛邊/殘影睇落好順
唔知專業術語叫做咩
果啲好似叫速度線
其實我由第一季開始覺得呢套野1080p 好曚,睇落似480p 咁。
其他動畫1080p 係堅係清晰
唔知咩問題
2季pv 都係咁
點解我得2秒
專登
冇同鬼滅巨人撞鬼果邊推到12月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞