【古典文學】此情可待成追憶,只是當時已惘然——李商隱

259 回覆
188 Like 0 Dislike
留名學野
又留名學野
見到樓主引用漢賦,想請教下漢賦可以點入手,市面上嘅注釋寫得未必好,文選注又太難明。

其實都係要多讀,文學都係要浸好耐
如果入門嘅意思只係講賞析嘅話,其實市面上都有唔少書
我比較建議參考台灣、大陸嘅書
因為賦嘅大家相對比較多,同埋有資源出書
《全漢賦》,費振剛等編,北京大學出版社

另外,讀果陣可以從作家入手先
唔同風格會比較難理解
先讀同一作家,再慢慢理解伸及其他作家

簡介基本古典文學概念:妓女 兼讀無題兩首其二(重幃深下莫愁堂)

上次講李商隱流鶯詩
談妓女同文人之間特殊關係
正如小貓咪絲打提及:
「唐朝伎女地位不低
更有官伎一職
伎女才學有要求
不少伎女詩作流傳後世」

根據一本有趣嘅書《中國娼妓史》
指出中國最初「伎」,係宗教跳舞唱歌嘅人
最初「伎」係不分男女嘅,而且唔係負面
隨住社會愈黎愈文明啦
就開始由政府管理而有明確制度
而且以女性為主
變成左「妓」啦
大致分作:
1.宮妓(分可出官同不可出官)
2.軍妓(唔需要多講啦)
3.家妓(有錢人玩意)
4.私妓(自己做生意)

李商隱身處嘅晚唐時代
長安有個叫「教坊」
係專門訓練、管理妓女嘅地方
唐代孫棨見證左呢個晚唐妓女文化
寫左本叫《北里志》嘅書
「京中飲妓,籍屬教坊,凡朝士宴聚,須假諸曹署行牒,然後能致於他處。……諸妓皆居平康里,舉子、新及第進士、三司幕府但未通朝籍未直館殿者,咸可就詣。……」
總之妓女服務主要嘅對象係:
1.啱啱考上進士嘅人
2.黎長安考科舉嘅人
3.豪門貴戚有錢嘅人
當時佢地Sell嘅主要唔係肉體
而係Sell佢地嘅talent,佢地嘅才學

無題兩首其二(重幃深下莫愁堂)
重幃深下莫愁堂,臥後清宵細細長。

重幃:室中多層嘅窗簾
莫愁堂:莫愁本是以前有名嘅歌妓,成為妓女代名詞

無題詩充分表現左文學嘅多向詮釋
沒有標準答案,只有更好嘅解讀
呢兩首無題詩千古以來有好多唔同嘅讀法
而結合黎理解,會比單獨去睇,更能理解當中嘅深意

如果上一首講緊抒發對情人嘅思念
呢到更進一步去描述李商隱思念之情有幾深
首先佢係到想像對方嘅日常生活
係層層疊疊嘅簾幕之間透視愛人身影
半夜間醒來,時間係漫長,已經訓唔返
時間本來係就係咁樣流逝
「細細長」係一種寂寞嘅心理
寂寞難耐,令時間亦難耐

神女生涯原是夢,小姑居處本無郎。

「神女」同「小姑」都係特別嘅文化象徵
戰國時有個叫宋玉嘅文人,好鍾意FF神仙同皇帝搞野
寫左《神女賦》、《高唐賦》
「旦為朝雲,暮為行雨。朝朝暮暮,陽台之下。」
巫山雲雨,形容性愛嘅四字詞正係出自呢到
正因為咁
後人成日用仙女、神女黎做妓女嘅代名詞
六朝《神弦曲.青溪小姑曲》其一曰:
「開門白水,側近橋樑。小姑所居,獨處無郎。」
小姑個故仔係未結婚就死左嘅悲劇
代表左得唔到好嘅歸宿

妓女嘅愛情生涯,成日只會係一場「夢」
「夢」係假嘅,係會醒嘅虛幻
因為古代女性最大嘅夢想係有一個完整嘅家
但要從良,又談何容易呢?
結局只會好似「小姑」咁未嫁而卒

呢到盡見李商隱對情人嘅憐惜之情
妓女嘅愛情,始終唔係合於倫理
好難會真係登堂入室,有好多壓力
「神女」同「小姑」,都意味無結婚
從古典愛情而言,得唔到好嘅歸宿
唔可以「男有分,女有歸」
係女性人生一大不完滿嘅象徵
如果有機會可唔可以講下辛棄疾
自從睇過佢嘅畫像就對佢念念不忘
佢嘅英氣同詩嘅意境簡直令人夢繞魂牽
所以想認識佢多啲
謝謝

風波不信菱枝弱,月露誰教桂葉香。

月露:月光下嘅露水

我地讀詩一定要從實解中睇到佢嘅虛意
風吹菱枝,露水沾草,本來都係客觀嘅實際情況
但「不信」、「誰教」卻係詩人嘅主觀之情

「風波」講嘅係環境,係妓女悲慘嘅人生
呢一種困境,摧殘緊脆弱如菱枝嘅愛情
詩人用事物間共同相似嘅地方
去形容佢地愛情嘅悲劇

「月露」係雨露之恩嘅男女恩情
邊個好似露水一樣咁愛護桂葉呢?
李商隱呢到正正暗示
如果可以,佢願意

直道相思了無益,未妨惆悵是清狂。

李商隱已經一早明白,佢迷失係呢場愛情遊戲
唔會有完滿結局,唔會白頭到老
本身就係唔合於倫理嘅愛情關係黎
所以佢幾乎係好灰、好絕望咁講:
即使抒發再多呢種相思之情,又有咩用呢?

但下一句又係相反意思
「未妨」,係描述佢矛盾嘅心理狀態
好似佢咁浪漫多情嘅人,即使理性明白係無好結果
但佢嘅感性壓低左理性,根本停唔到去掛住人地
因為「清狂」係一種「不狂似狂」嘅形容
「如今白痴也」,為愛情而痴狂
呢種無結果又不受控嘅思念,造成惆悵悲愁之情
又何嘗唔係我地成日係愛情經驗到嘅事呢

呢一首無題寫得真係好好,道出愛情悲劇嘅惆悵
我地一齊再細細品嚐一次:

重幃深下莫愁堂,臥後清宵細細長。
神女生涯原是夢,小姑居處本無郎。
風波不信菱枝弱,月露誰教桂葉香。
直道相思了無益,未妨惆悵是清狂。
所以想認識佢多啲
謝謝

實講
最新講緊東坡詞
之後會再入稼軒詞
兩個有關係,絲打不妨睇東坡先
多d呢d學倒野既post就好
我前排就係無啦啦諗起topic呢句
走左去睇下李商隱啲詩
所以想認識佢多啲
謝謝

實講
最新講緊東坡詞
之後會再入稼軒詞

好呀
等你呀
仲有呢
我個人比較八卦
如果仲有啲野史俾我當bonus
咁就真係perfect啦
唔知我呢個卑微嘅想法有冇機會實現呢

sorry
我不才
中英夾雜
你會唔會唔想理我嫁
lm 支持
多d呢d學倒野既post就好

呢排重發緊Post
巴打有興趣可以起我底
大把比你慢慢睇
我前排就係無啦啦諗起topic呢句
走左去睇下李商隱啲詩

最後一篇會講到呢首
希望到時巴打會更加鍾意呢首詩啦
所以想認識佢多啲
謝謝

實講
最新講緊東坡詞
之後會再入稼軒詞

好呀
等你呀
仲有呢
我個人比較八卦

sorry
我不才
中英夾雜
你會唔會唔想理我嫁

難得絲打支持
到時盡量講多少少
其實我都盡量會講埋自己介紹嘅文學家生平
文學離不開人生

只要有嘢要討論
有咩感想建議等等
我都一定會回
所以想認識佢多啲
謝謝

實講
最新講緊東坡詞
之後會再入稼軒詞

好呀
等你呀
仲有呢
我個人比較八卦

sorry
我不才
中英夾雜
你會唔會唔想理我嫁

難得絲打支持
到時盡量講多少少
文學離不開人生

只要有嘢要討論
有咩感想建議等等
我都一定會回

好感動呀
一定會用心睇每粒字
lm 支持

多謝巴打
所以想認識佢多啲
謝謝

實講
最新講緊東坡詞
之後會再入稼軒詞

好呀
等你呀
仲有呢
我個人比較八卦

sorry
我不才
中英夾雜
你會唔會唔想理我嫁

難得絲打支持
到時盡量講多少少
文學離不開人生

只要有嘢要討論
有咩感想建議等等
我都一定會回

好感動呀
一定會用心睇每粒字

有人用心睇係我最大嘅動力
所以想認識佢多啲
謝謝

實講
最新講緊東坡詞
之後會再入稼軒詞

好呀
等你呀
仲有呢
我個人比較八卦

sorry
我不才
中英夾雜
你會唔會唔想理我嫁

難得絲打支持
到時盡量講多少少
文學離不開人生

只要有嘢要討論
有咩感想建議等等
我都一定會回

好感動呀
一定會用心睇每粒字

加油呀
你嘅心思一定有人識得欣賞嫁
留名
所以想認識佢多啲
謝謝

實講
最新講緊東坡詞
之後會再入稼軒詞

好呀
等你呀
仲有呢
我個人比較八卦

sorry
我不才
中英夾雜
你會唔會唔想理我嫁

難得絲打支持
到時盡量講多少少
文學離不開人生

只要有嘢要討論
有咩感想建議等等
我都一定會回

好感動呀
一定會用心睇每粒字

加油呀

慢慢黎
預左講文藝要有耐心
始終要等各位有心人聚沙成塔

神話是眾人的夢,夢是私人的神話 讀李商隱常娥詩

神話係中國文學一個重要嘅泉源
係遠古先民對世界嘅幻想
係一種口耳相傳嘅集體創作
代表左人類最原始最具活力嘅想像

正正因為咁樣
神話一百個人睇可以有一百個解讀
我地曾經講過陶淵明點睇神話
陶睇得出夸父追日動人嘅地方
今次就到我地黎睇吓
李商隱係點樣睇嫦娥呢位神話人物

首先要講嘅係點解首詩題目係「常娥」
而唔係「嫦娥」,唔通李商隱寫錯字?
原來一開始佢個名唔係咁嘅
《淮南子.覽冥篇》:
「姮娥,羿妻。羿請不死之藥於西王母,未及服之,姮娥盜食之得仙,奔入月中為月精也。」
最初係叫「姮娥」,但後黎同漢文帝劉恆撞名
咁皇帝大哂架啦,唯有改名做「常娥」
之後慢慢就演變做兩個字似樣嘅「嫦娥」啦

張衡《靈憲》記載:
嫦娥,羿妻也,竊西王母不死藥服之,奔月。將往,枚占於有黃。有黃占之曰:「吉,翩翩歸妹,獨將西行,逢天晦芒,毋驚毋恐,後且大昌」。嫦娥遂托身於月。是為蟾蜍。
呢個版本嘅嫦娥故仔流傳好廣
嫦娥係后羿嘅老婆,后羿就係射左九個太陽落黎嘅英雄
咁后羿做左英雄,就問西王母要左不死藥
嫦娥一聽就心諗正呀喂
個心十五十六,決定問神棍有黃占卜吓未來運程
神棍緊係話:你骨格精奇,必定係人中之鳳,去啦
點知呢,嫦娥食左藥就變左做蟾蜍升天

常娥
雲母屏風燭影深,長河漸落曉星沈。
雲母:嵌左雲母石嘅屏風
長河:天上嘅星河

其實到左李商隱呢一代嘅詩人
先開始將嫦娥變做美女
而且對嫦娥多左一分憐惜之情
直到明代小說講「必得嫦娥,天下女子不足道也」
形成左我地今時今日對嫦娥嘅形象

亦都係咁,當李商隱睇完嫦娥嘅故仔
佢就開始係到FF,仙女住係月宮
仙女訓唔著,好孤獨好寂寞咁望住屏風上
搖曳不止嘅燭光所投射嘅影子
轉頭望向銀河,望到銀河都漸漸消失
所有星星都一粒一粒咁沈沒
「深」、「落」、「沈」
都係連繫係一個「漸」字
空間嘅轉變,正正係代表左日月星移嘅時間流逝

嫦娥應悔偷靈藥,碧海青天夜夜心。

有人估呢首詩係李商隱寫比某個女道士
又有人話呢首詩係講緊詩人自己
更有人吹呢首詩係同時局有關係
其實種種講法,都無事實根據
強求實解,勉強套入某一件事只會失去詩意
用廣義嘅情去解讀,往往更加恰當,更有解讀空間

李啇隱對嫦娥神話嘅價值判斷
並唔係罵佢點解咁衰偷嘢
「應悔」兩字,而家你應該後悔啦
其實係詩人對嫦娥一種同情憐惜
因為李啇隱感知到嫦娥「碧海青天夜夜心」嘅孤寂
呢種心之孤寂係最得人驚嘅
試想像吓
即使你去到世界最高最超脫嘅位置
但全世界得返你一個,無人同你分享一切
時間不斷流逝,銀河隕歿
你曾經識嘅人關心嘅事全部離你而去
而你依然長生不老
活著,變成毛骨悚然
活著,只不過係行屍走肉
又點唔會後悔呢?

最後再讀一次:
常娥
雲母屏風燭影深,長河漸落曉星沈。
嫦娥應悔偷靈藥,碧海青天夜夜心。
留名
所以想認識佢多啲
謝謝

實講
最新講緊東坡詞
之後會再入稼軒詞

好呀
等你呀
仲有呢
我個人比較八卦

sorry
我不才
中英夾雜
你會唔會唔想理我嫁

難得絲打支持
到時盡量講多少少
文學離不開人生

只要有嘢要討論
有咩感想建議等等
我都一定會回

好感動呀
一定會用心睇每粒字

加油呀

慢慢黎
預左講文藝要有耐心
始終要等各位有心人聚沙成塔

實得嘅
吸引力法則
好高質 睇得出樓主好有心
https://lihkg.com/thread/249810/page/1
東坡詞新Post
呢個就仲寫緊,大家可以睇直播
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞