Oculus quest 2玩Steam VR討論(15) 要親身感受VR先知有幾立體 睇片睇人玩gameplay係無用

538 回覆
5 Like 2 Dislike
問題在於顯示卡 VD對router要求唔算高 wifi5就夠
你需要勁既顯示卡推 steam VR super sampling

用VD定線 視乎你玩咩類型嘅game
https://youtu.be/R94PaSDquXs?t=448

動作射擊一定VD 好似佢咁
夠力
你可以試下,通常都唔得,仲差過你直接用電腦張wifi card做hotspot
唔可以 router要入線落電腦
請問Big Screen app 睇片embedded subtitles 繁中亂碼點解決
我買咗Oculus Quest Store 版Virtual Desktop 值唔值買Steam Half Life Alyx 因為驚wifi / usb-c streaming 畫質太差?
其實virtual desktop stream PC steam games 會唔會有畫質問題 (比起Oculus Link cable)?

thanks
第一條唔識

HLA 緊係買喇
HLA本身好細食 IN GAME SETTING 材質 細緻位 最高同最低分別唔大

VD同插線係玩HLA上分別只係解像度

理論上
插線推盡3.5K
VD最多得2.5K
兩者都要3070以上
插線要求可能更高

我自己目測VD高畫面(2.5K)
VD高畫面+Steam SS(3.5K)
分別唔大...我唔SURE Steam SS有無效

我用2060硬推 開VD高畫面(2.5K) FPS得2X
個人認為解像度上分別好少 寧願用VD 玩得要爽爽
Thanks 巴 啱啱買咗
有少少抗拒set up virtual desktop PC config
搵日再繼續
其實無野set

VD 畫面 高 中 低 FPS數
屌 無卡呀
2.7gbps推得盡3.5k?
oculus quest 2鏡片得3.5k 硬件問題
講緊usb bandwidth
i see
GPU緊要啲
再多既bandwidth都無咩用 quest 2解唔切碼
要GPU硬上 格式過程中一定有損
要清真係得G2揀
原生直出
但係Q2已經無SDE,我覺得真無線仲緊要過更加清,仲要Q2唔係唔清,只係無G2咁清,已經係主流第二清
真 無拘束係好重要
1條線同十條線
一舊屎同十舊屎嘅分別

無線同1條線
就係唔洗食屎同食無限舊屎
我用開4k mon
對清晰度好敏感
Q2我覺得係blur
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞