Oculus quest 2玩Steam VR討論(15) 要親身感受VR先知有幾立體 睇片睇人玩gameplay係無用

538 回覆
5 Like 2 Dislike
我平時玩VR得一平方米空間多啲
玩Gorn成日打爛野 用Oculus Quest可以亂鳩咁轉
轉轉下就唔記得自己住緊香港啲垃圾樓
我推薦大家可以租壁球室 夠大又有冷氣
Skyrim VR 2020 500 mods 4K headset through the lense
https://www.youtube.com/watch?v=u2FJ2D7sILg

屌你老味 我即刻嘩左一聲
靚撚到....
又負評我 究竟係邊個咁得閒成日追擊我
Thanks
而家可以講準備左一段 想整onward custom map 地點係旺角 特登去學unity同埋blender. 因為onward係用unity寫
blender起模用 本身諗住上網搵模型算
不過好多都唔啱 整得唔似 同埋多邊形太多 太複雜 唔岩係oculus quest度用

參考咗 seeping dog同heat project

暫時完成咗一個唐樓連地鋪 但係未貼圖

香港唐樓嘅特色就係好多冷氣

玩開onward既想唔想旺角槍戰? 個map
steam VR同oculus quest都用到
first step第一次玩無聽過話唔滿意
D FD試first step都話VR比想像中正 但係就唔肯買
香港D『行貨代理』
正wo!!!!
大部份玩開3 AAA大作既Gamer又未玩過最新出既VR headset 會覺得VR似體感game 係家庭向 既玩具 唔係必買既遊戲機產品

因為VR畫面太過唔eye candy 唔養眼

1.VR驚本身超大食 畫面好難追上主流作品
2.無電影式鏡頭處理 睇game play唔吸引
3.game太少

所以點解我會打呢個標題 因為你唔親身試過係唔會知道VR沉溺感有幾咁強 就算畫面似PS2都好
雖然唔知有冇用 但係政府有個香港3D 模型 不過佢係應該係用攝影測量整既 所以就熔熔爛爛咁 睇吓你有冇用或者攞嚟參考吓 加油

https://geodata.gov.hk/gs/view-dataset?uuid=ccf4ac4c-6b79-49d1-8bce-74bf0243a544&l=zh-Hant-HK&sidx=0
原本有諗過 因為我本身係想整尖沙咀鐘樓槍戰

維港對面中環 IFC 會展 就係想用你提到嘅方法去去做

熔爛都無所謂 反正都係遠景 但係因為oculus quest性能有限 最多只可以做8萬5千個多邊形

PCVR可以85萬 如果出TST 可能係PCVR only
不過整左MK mqp先

上網搵到個free 模型係鐘樓 好細緻
但係呢個模已經有5萬個poly
用blender壓縮 最盡都係1萬5千poly

都係太多 打算自己劃 一模過 成件上
我都係最近先開始學緊 一直想試下整賽道 仲玩緊舊donut 所以唔知得唔得
不過我玩開既 cities skylines 有鐘樓連文化中心 extract出黎放落blender 睇都係睇8000幾個三角形 睇下啱唔啱洗

https://mega.nz/file/1spy1aAQ#Px7nXJF6zDdRf8Umq8OTY5W2EJnUHvnrZEcVwUzh_-c
thanks!!!!
新一代嘅AR眼鏡好勁...突然覺得未來世界好近我哋
https://youtu.be/rMks7sMzPxI

玩咗ゆるキャン△本栖湖篇 VR
本栖湖 game 畫面唔係用實景
隻 game 無得用手,所有野都齋睇掂唔到
只可以用望野去觸發劇情
全部畫面都係坐定定
乜野煲水沖野飲,燒 camp fire,全部黑畫面過場
煮野食好 d,有大塚明夫配音同埋定格畫面

我咁啱有 coupon 先買嚟試下,點知咁伏
真係好有愛先買啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞