[WINDOWS] 電腦咁樣算係中毒定比人hack? (9) 冇人開post

355 回覆
11 Like 3 Dislike
太恐怖,推post
佢係咪之前㩒到flash中落潛伏 而家先爆
佢係咪之前㩒到flash中落潛伏 而家先爆

btw佢如果冇重新開機 可以試下個wanakiwi 同trends micro個decryption tool
知道中咗依隻毒係咪最好即時熄機
http://www.hkgolden.com/articles/article.aspx?id=24725&catid=36
字幕都可以出事

唔想開依個網
可唔可以講下大概發生緊咩事
求救呀巴打
我啱啱用用下電腦見到啲file閃一閃
跟住drive使用同讀寫率係100%
見到有啲檔開始比人加密
我嚇到熄咗機
(利申有update windows 同block port
Windows 10)

請問有無辦法可以back up到啲未比人加密嘅資料?
抆lan線back唔back up到?
定係我只要開部腦 上唔上到網都好 都會繼續加密我啲file?

唔想無哂啲嘢
JJ插沙求解決辦法

同埋呢幾日都以為無事 無再追post
唔知原來有得decrypt但前提係唔reboot 係我錯

唔知你真唔真,不過當你係堅嘅先,
用WIN7 PE,WIN 10 PE之類嗰啲開機,過啲嘢去第二隻HDD,
再用啲乜鳩Recovery之類嘅software(通常整乜鳩pe嗰啲人會加咗呢啲software)
試吓還原返俾佢加密後刪除咗嘅嘢,其餘還原唔到嗰啲真係幫你唔到,
搞掂唔該用原本隻HDD開機貼返啲中招圖出嚟睇睇

重灌同format咗c drive
而加其他file全部無事
應該係今朝發現佢加密嘅時候我即刻山咗機 佢未加密得切其他drive
但我無影到中毒啲file sorry
求救呀巴打
我啱啱用用下電腦見到啲file閃一閃
跟住drive使用同讀寫率係100%
見到有啲檔開始比人加密
我嚇到熄咗機
(利申有update windows 同block port
Windows 10)

請問有無辦法可以back up到啲未比人加密嘅資料?
抆lan線back唔back up到?
定係我只要開部腦 上唔上到網都好 都會繼續加密我啲file?

唔想無哂啲嘢
JJ插沙求解決辦法

同埋呢幾日都以為無事 無再追post
唔知原來有得decrypt但前提係唔reboot 係我錯

唔知你真唔真,不過當你係堅嘅先,
用WIN7 PE,WIN 10 PE之類嗰啲開機,過啲嘢去第二隻HDD,
再用啲乜鳩Recovery之類嘅software(通常整乜鳩pe嗰啲人會加咗呢啲software)
試吓還原返俾佢加密後刪除咗嘅嘢,其餘還原唔到嗰啲真係幫你唔到,
搞掂唔該用原本隻HDD開機貼返啲中招圖出嚟睇睇

重灌同format咗c drive
而加其他file全部無事
應該係今朝發現佢加密嘅時候我即刻山咗機 佢未加密得切其他drive
但我無影到中毒啲file sorry

同埋多謝巴打們嘅幫手
http://www.hkgolden.com/articles/article.aspx?id=24725&catid=36
字幕都可以出事

唔想開依個網

你係唔鍾意高登,定係驚中毒
字幕都可以出事

唔想開依個網

both
字幕都可以出事

唔想開依個網

both

咩都驚,真係建議你裝防毒
字幕都可以出事

唔想開依個網

both

咩都驚,真係建議你裝防毒

高登
依家爆得好勁

但又唔係想像中咁多人中毒

對上個次restart 病毒反而好多人中!
windows 10 (KB4019473) 係唔係最新update?
windows 10 (KB4019473) 係唔係最新update?

googleed
搞咁多野都唔用 linux
搞咁多野都唔用 linux

又嚟過?
又嚟過?

Petya, NotPetya? Petna, SortaPetya
又嚟過?

Petya, NotPetya? Petna, SortaPetya

DO YOU PETYA?
新款毒有冇方法可以避
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞