[WINDOWS] 電腦咁樣算係中毒定比人hack? (9) 冇人開post

355 回覆
11 Like 3 Dislike
https://unwire.pro/2017/05/17/wannacry-attacked-files-might-be-recoverable/security/

原來wannacry 咁撚on9
咁賴野應該第一時間要蚊harddisk再用第二部機開復完原件救
做開recoverydata今鋪發達喇

data recovery 不嬲都㩒住搶

Btw ssd係咪做唔到recovery?
hdd先做到?

以我所知得
但會有相當多情況recover 唔到
同埋比hhd 複雜

應該唔會太難
因為呢個情況唔係死drive
只係啲野俾人刪咗
所以只要用D入門recover軟件就睇到啲file
https://unwire.pro/2017/05/17/wannacry-attacked-files-might-be-recoverable/security/

咁賴野應該第一時間要蚊harddisk再用第二部機開復完原件救

hdd先做到?

以我所知得
同埋比hhd 複雜

應該唔會太難
只係啲野俾人刪咗

其實有冇巴打解釋下discover data 要收咁貴
係唔係行電腦去decrypt?

hdd先做到?

以我所知得
同埋比hhd 複雜

應該唔會太難
只係啲野俾人刪咗

收得好貴嗰種通常係死drive
因為就咁隻野插過電腦係讀唔到
以HDD做例子
佢地會喺clean room拆開隻HDD再拎入面塊碟去讀
SSD就更加煩
所以先要收咁貴

但如果只係要recover唔少心剷ge file其實好易
因為window唔係真係消滅咗啲file
只係喺個HDD目錄將嗰個位改做"冇野"
所以要recover唔難
當然如果嗰個位再寫咗野或者write0就好難救
https://intel.malwaretech.com/WannaCrypt.html

搞乜鳩愈閃愈快

個網講咗話開始唔準喇

hdd先做到?

以我所知得
同埋比hhd 複雜

應該唔會太難
只係啲野俾人刪咗

收得好貴嗰種通常係死drive
因為就咁隻野插過電腦係讀唔到
以HDD做例子
佢地會喺clean room拆開隻HDD再拎入面塊碟去讀
SSD就更加煩
所以先要收咁貴

但如果只係要recover唔少心剷ge file其實好易
因為window唔係真係消滅咗啲file
只係喺個HDD目錄將嗰個位改做"冇野"
所以要recover唔難
當然如果嗰個位再寫咗野或者write0就好難救

ssd 煩好多

最常見係controller 有 optimization alogrithm
會自己不停搬嘢剷嘢搵位攝嘢令到啲舊嘢個底無埋或者亂到七彩

hhd基於physical efficiency 嘅關係啲舊嘢唔到必要時都唔會overwrite
正常亦會順sequence 咁寫所以好易搵

我都係知得咁多
實際recover 方法我都太知

🤔🤔🤔

依個ip今日又搞我 乜料

🤔🤔🤔

有D危險

🤔🤔🤔

有D危險

中左後門 gg

🤔🤔🤔

有D危險

中左後門 gg

呢啲檔案多數都係你上某啲網o既追縱tracker 嚟啫

🤔🤔🤔

有D危險

中左後門 gg

呢啲檔案多數都係你上某啲網o既追縱tracker 嚟啫

嚇死我
明明做齊哂野
即刻熄返部機先
https://intel.malwaretech.com/WannaCrypt.html

搞乜鳩愈閃愈快

個網講咗話開始唔準喇

on9 愈閃愈快愈閃愈快愈閃愈快愈閃愈快愈閃愈快愈閃愈快

仲係好閃
啱啱去完旅行番黎HK
想知道而家WannaCry仲係咪會Encryp到未更新既win10?
求好心人講一講
其實個毒會唔會停
每晚臨訓前都要拔lan線
其實個毒會唔會停

世界上日日都有人會感冒
我頭先決定上window 官網
Down 左個win10程式,重新裝返win10
然後今次見佢終於load 到落去,60幾%
直到

而家點算
繼續等?
直到

而家點算
繼續等?

我唔知佢係去到幾多%個時就搞成咁
直到

而家點算
繼續等?

我唔知佢係去到幾多%個時就搞成咁

有冇人可以解答我
我update哂之後
就瘋狂藍mon
決定只係update最重要果個更新加防毒算
知唔知點解D人一直唔update
因為Windows你D update太on9呀 屌你老母
未俾wannacry搞 先俾Windows update搞掂
我update哂之後
就瘋狂藍mon
決定只係update最重要果個更新加防毒算
知唔知點解D人一直唔update
因為Windows你D update太on9呀 屌你老母
未俾wannacry搞 先俾Windows update搞掂

好撚同意,有得更新我唔想咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞