[WINDOWS] 電腦咁樣算係中毒定比人hack? (9) 冇人開post

355 回覆
11 Like 3 Dislike
咁我維持番拔線開機 反正我都係用黎當後備hdd 唔上網都無影響
買個好既防毒真係好重要
新聞話維持31宗 wanna cry
但個網又時不時彈Hong kong 中

即係點

都話咗個map 果啲唔係中咗鎖o既人

個map果d係scan左佢ip果d機,
而部機無事無幹唔會周圍scan人ip,
scan人ip既機≈中左毒既機應該無錯
差在唔知係咪同一部機重複左好多次

ok我明你想表達d咩,而家搞佢ip既有太多其他原因,ddos etc,所以比實際中毒機既數字多

撇除攻擊造假擾亂
個map 反映o既都唔係唔係周圍scan 人IP o既機
而係ping 過去kill switch domain o既機

而ping 過去代表咗兩樣嘢
1. 部機好可能有wannacry
2. wannacry 因kill switch 而停止或暫時停止啟動加密攻擊

所以閃出嚟果啲都機檔案都安全或暫時安全
用家唔會去報警甚至唔知自己部機有 wannacry
只要佢呢個時間及時掃毒就唔會有任何損失

而真正瀨咗嘢要求助或者俾咗錢o既人呢度係見唔到的
又或者原本閃過出嚟無事o既機之後再觸發啟動呢度亦都唔會知

呢個亦答返有巴打問點解見到HK 閃咁多但得咁少求助個案

紅字source

原文係咁,睇唔出同kill switch關係

Welcome to the public MalwareTech botnet tracker!

Here you can view maps which display the geographical distribution of malware infection and time-series graphs of online and new bots (for fun there is a live map which will display a blip every time an infected computer pings one of my tracking servers).
美國

倒果為因

倒果為因

性感 獨行 晚歸 比人姦
人地叫佢小心d
佢話自己有自主

倒果為因

人地叫佢小心d
佢話自己有自主

個重點係屌d人 女仔着得小布唔代表要比人姦 但唔裝防毒 不過中左招就係抵死 點解要叫受害者檢討 而唔係拉左個hacker

倒果為因

人地叫佢小心d
佢話自己有自主

個重點係屌d人 女仔着得小布唔代表要比人姦 但唔裝防毒 不過中左招就係抵死 點解要叫受害者檢討 而唔係拉左個hacker

拉得晒叫得到就唔洗叫你防啦
幾時先停到個毒擴散
16/5/2017 win8.1 更新檔(KB4019290)

呢個洗唔洗裝埋?
16/5/2017 win8.1 更新檔(KB4019290)

呢個洗唔洗裝埋?

唔駛啦
裝左你會少忽肉既

呢個洗唔洗裝埋?

唔駛啦
裝左你會少忽肉既

agger
裝黎冇意思
而家每日用電腦都提心吊膽
做哂block port + 更新左KB40291264 都仲係怕用用下出事
係咪已經唔準了
個網,

呢個洗唔洗裝埋?

唔駛啦
裝左你會少忽肉既

agger
裝黎冇意思

咁呢個更啲咩
https://unwire.pro/2017/05/17/wannacry-attacked-files-might-be-recoverable/security/

原來wannacry 咁撚on9
咁賴野應該第一時間要蚊harddisk再用第二部機開復完原件救
做開recoverydata今鋪發達喇
新聞話維持31宗 wanna cry
但個網又時不時彈Hong kong 中

即係點

都話咗個map 果啲唔係中咗鎖o既人

個map果d係scan左佢ip果d機,
而部機無事無幹唔會周圍scan人ip,
scan人ip既機≈中左毒既機應該無錯
差在唔知係咪同一部機重複左好多次

ok我明你想表達d咩,而家搞佢ip既有太多其他原因,ddos etc,所以比實際中毒機既數字多

撇除攻擊造假擾亂
個map 反映o既都唔係唔係周圍scan 人IP o既機
而係ping 過去kill switch domain o既機

而ping 過去代表咗兩樣嘢
1. 部機好可能有wannacry
2. wannacry 因kill switch 而停止或暫時停止啟動加密攻擊

所以閃出嚟果啲都機檔案都安全或暫時安全
用家唔會去報警甚至唔知自己部機有 wannacry
只要佢呢個時間及時掃毒就唔會有任何損失

而真正瀨咗嘢要求助或者俾咗錢o既人呢度係見唔到的
又或者原本閃過出嚟無事o既機之後再觸發啟動呢度亦都唔會知

呢個亦答返有巴打問點解見到HK 閃咁多但得咁少求助個案

紅字source

原文係咁,睇唔出同kill switch關係

Welcome to the public MalwareTech botnet tracker!

Here you can view maps which display the geographical distribution of malware infection and time-series graphs of online and new bots (for fun there is a live map which will display a blip every time an infected computer pings one of my tracking servers).

@Malwaretech 或者 @MalwaretechBlog
https://unwire.pro/2017/05/17/wannacry-attacked-files-might-be-recoverable/security/

咁賴野應該第一時間要蚊harddisk再用第二部機開復完原件救

data recovery 不嬲都㩒住搶

Btw ssd係咪做唔到recovery?
hdd先做到?

如果HDD唔夠位咁佢點做

Btw ssd係咪做唔到recovery?
hdd先做到?

以我所知得
但會有相當多情況recover 唔到
同埋比hhd 複雜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞