F1 2021 巴林季前測試討論區 3

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
perez暫時正面,拉利新偈都正路,但Alfa睇黎今年穩定地進步有機會上中遊
係黑平綠平鑊鑊地咁,但同系既威記又無事,好得意
威記無事啵,仲跑左過百圈

btw, 偈一定要一樣,波箱有冇得用舊年果個?
我覺得大牛部車今年更加岩max渣
副偈應該唔差,我見細牛都唔錯
alfa我覺得真係分分鐘穩過拉利

今季第二要睇perez搞唔搞得掂部車 如果搞唔掂 分分鐘綠橙平有機爭第2 (當然要benz搞得掂而家個問題)

所以我絕對唔覺得平治會搞唔掂
到開季第一場既Q3你就見到架啦
臨尾圖唔係死turbo咩

車隊話乜, 外人無辦法知
正如德國站阿邦果個情況
但其實你可以睇到既, 老麥呢3日差唔多零問題
相反平治同AM咁多問題?
唯一唔同既就係波箱
我估平治應該係波箱有D新野整左出黎
但唔Match而家副偈
接點我諗有唔同 同埋成個package又可能要再整過
我估都係波箱問題大
平治之前2,3年左右 講個無縫波箱,
話可以提升0.2定0.0x秒
今年唔知係咪又有新野
但威記唔係今年都轉用黑平波箱?
hardware 一樣,但software未必一樣
control unit standard parts來的
control electronics 同ecu 唔係標準嘅咩
認真想問
平治有冇可能有啲問題
唔係做緊戲
因為見佢出彎好似唔係幾穩定
同埋三日測試圈數都算少
對比返前兩年
數據可能都唔多
housing果度要改,認同好有可能影響成個車尾package
我諗PU有新野 波箱點都會配合返
不過又咁講 威記今年波箱都跟埋平治又無咩事
可能chassis都有機會有問題搞到波箱咁
今年改reg 主要搞個尾
黑平綠平應該未有一個好方法去保持足夠downforce
benz 同am 嘅engine packaging 好似窄過威記同麥記
我估炸 現階段9up

好似真係窄d
威記似舊年粉平
綠平同黑平 side pod 打後 9成似
最粗一定係麥記
不過真係好少見benz去到冬測都有drivetrain問題 仲要影響最少4位車手
我覺得am 比benz 更極端,幅偈上面嘅入氣口am 拱起得厲害啲,佢似乎想玩size zero
https://youtu.be/PdW4pLiOtL0
岩岩話merc rake angle 想跟大牛
但係未perfect到
所以rear axle 唔穩
如果無聽錯
Benz玩high rake
都係聽唔清
唔知個位條改新例

“Really punish those low rake cars”
大牛頭低尾高喎
但近幾年都係平治既rake angle有優勢
直路方面
一係平治對自己副偈好有信心
我都聽到
所以AM 都瀨嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞