加拿大lifeboat god朝拜區

588 回覆
69 Like 7 Dislike
乞食科畢業想,係咪去報master比較好?

另外而加係咪得個working visa出左,申請永居個detail要等之後公怖?
育空個邊
真大西北
我同你個情況一模一樣 都係上年社科grad做緊PR 都等緊加拿大個details 但覺得自己太廢 未必可以去到直接搵返PR嚟做 但又冇錢讀書 都未諗到應該要點 如果唔洗0ab我就去做收銀算了 要0ab就頭痕
不如你地直接報work permit算
Pr 係香港都好惡做 去加拿大至少可以hea 下
講到明唔得,外國人讀書一定要揸Study Permit,而SP限每星期只可工作20小時,呢啲你Google 打Keyword都有
Uber 好似唔係咁易有得做,如果你做接戴乘客,你加拿大full licence 仲要再考多個牌先得

送野食就唔使,但人工應該低啲
都係諗住送野食
如果真係要做既話
Vancouver Richmond 呢邊好似唔太易搵工

我香港degree,住緊BC,一開始覺得自己英文唔太好,就抱住咩工都試下,就apply咗好多office 工,sales,warehouse,加加埋埋都20幾30份,但竟然係得一兩份有回音

咁我係香港本身都做緊半個專科,最後就試下apply下加拿大既相機專科,又好好彩竟然有人請

結論係唔好覺得自己大學畢業就一定有人請,有時連收銀 sale都無得你in,呢到睇local experience 多。不過大家都唔好氣餒,路係人行出黎,祝各位巴絲打喺加拿大成功搵到工,拎到pr
放心啦,其實加拿大只要你肯做野,講緊做麥記都夠你普普通通生活

去到最壞嘅情況就乜工都要做,但一定餓你唔死
一開始經咩permit去
想知依家講緊個valid job offer有無detail

係咪一定要0AB, full time, above average wage(跟lmia既話)先得?
我有passport,見香港咁就趁後生走,希望容易啲融入加拿大嘅文化
如果lifeboat都要0AB
咁同冇lifeboat有咩分別
我覺得可以樂觀d睇嘅
咁又應該唔會,反而可能係你會諗
「明明我係大學生,點解要走黎做麥記」
留係香港唔見好有前途
其實唔一定架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞