加拿大lifeboat god朝拜區

588 回覆
69 Like 7 Dislike
外國人本身冇health care background 比較難請
有hk/tw nurse 做緊psw
好多psw course唔入得醫院做
入psw 之前有一堆course要上左先
買工另計
係 不過做開hca 有exp 加拿大院舍鐘意收
Canada care aide course 最平4-5萬hkd
有啲diploma就1x萬
冇錢就冇
你冇牌最多做人管家 包飲食接送follow up
想做rehab 多D點算
你指physio /occu assistant ?
yes physical therapy and occupation therapy
呢樣真
Up個3大名出黎佢真係唔知係咩
D local college起碼多人識
以bc 黎講好少course 好似
唔太清楚 我熟hca 多啲
不過可以肯定係要讀過
大部分係Diploma 兩年
Hca 最快半年多少少 有cert/diploma
有 BNO 去英國
你6, 7年後會揸住BC感謝我
Bc 省
Uk 唔知
Hk RN 去uk 未有牌可以做hca grade ge job
我會建議你直接比錢考一次,全6都無可以死心
我有bno都諗住去加拿大,去英國5+1年先有,加拿大1年就有pr
無。

但嚟到可以做華人裝修工程嗰啲頂住先,裝修佬好渴市,尤其是香港人做。

即係學識係有用,但個外國牌就無咩用,咁你考慮值唔值得讀曬個牌先嚟。
通常上門幾個鐘照顧長期病患/老年人咁, 有公司幫你安排每日排滿曬。

人工唔高,做落可以讀bridging program轉做 RPN
我都諗住做住裝修先
有部分裝修工仲要係0ab
Eg. 水泥佬
到時做夠兩年 儲下錢拎埋pr
可能讀個it 課程 聽聞個邊缺it人
係要自己揸車。

我估如果你專做downtown就可能唔駛(亦唔會)自己揸車。
之前搵人裝修,唔要大陸佬,等咗成大半年先嚟。

好鬼嘆, 10點後先開工,12點lunch 一個鐘, 3 點下午茶,4點就鬆人。 同個老細吹水,佢話塞車呀,啲師傅唔會做夜嫁,佢地係日薪制。

工程4個禮拜,得2-3日個老細或者partner喺度做到5點幾6點。
邊個小城市?

如果Waterloo/Kitchener 出名唔夠屋住,幾間大學同College學生,又多IT 工。

利申:住過,頭幾個月住酒店(我要求高),之後租房,weekend翻Toronto 屋企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞