加拿大lifeboat god朝拜區

588 回覆
69 Like 7 Dislike
不要說了 好多額外支出突然
乞食科讀diploma轉行好過啦
就快判刑
坐完讀埋 tran credit過去考RN牌了
如果香港nursing council唔比牌
加拿大人我來了
我將香港學到既野造福畀加拿大人
Citizen可以向政府借錢讀書,可以申請政府揾工服務。
努力緊用EE攞PR
目前政策 Owp -> ee-> pr
香港owp 詳細未知,有條路1年work exp語言合格 -> pr
係香港做左幾年FMCG了,係怕過到加拿大未必做得返呢行
如果有錢讀master 我就唔洗申請owp啦
我直接報嗰邊master再用pathway 2攞永居唔好?
自認唔係好 有無啲19 online test 試下
全5即係點?IELTS嗰啲?
Mechanic部份真係唔多識,但係又唔知邊到攞到經驗,個Diploma我諗我點都要讀㗎啦,睇埋佢哋個讀書隊點set
一直搵緊Automotive Electrician, 但係真係無呢啲咁嘅Position
我做PR架,即係公關
社科即係sociology/social science/communication果d乞食科

你可以上番Canada govt個NOC job list度搵social work相關工作係咩type
讀college
master唔係比窮人讀
如果到時香港唔比人出境而加拿大仲未開關就gg了
搵Duolingo English Test試吓
test唔洗錢
考先要
同男朋友一齊都係20年u grad,我讀藝術類,諗住一齊去做夠一年嘢,睇下工作機會同環境適唔適合自己先

當地搵工方面,我落地首選係想試下做農業,略略睇咗下都有好多係welcome newcomer,人工就~cad15,有啲好嘅就包住。想做依樣主要係因為貪得意,人一世物一世乜都想試下。所以最近申請緊嘅時候就卡左係諗填主要留係邊個省好,research緊,考慮因素有多倫多工作機會好似多啲,溫哥華冇咁凍(男朋友驚凍),不過其實最後都係邊度有job offer就去邊度,依關應該唔會卡好耐

錢方面,由11月開始知依個plan就開始儲錢。依家打算就係估計申請學歷認證、等批、搵工etc都要搞半年,依家冇搵full time,靠每個月pt散工平均搵一萬,為左可以唔搵ft已經第4個月死慳死抵絕飲絕食每個月淨係用1千樓下目前儲錢目標穩定進行中,自己目標儲十萬頭(當然愈多愈好),諗住如果批左仲想再搵定多啲先再apply啲多錢嘅ft,eg銀行,做到有加拿大job offer就走

Ielts overall 得6(L:7 R:6.5 W:6 S:5)如果佢有要求就會考多次)依家都有keep住輕鬆練英文
加油,有partner真係好
不過好似無話限制你邊到翻工,所以是但填一個地區先都得

btw戴頭盔
咁你都30幾啦
Pathway講明比young
唔好留係香港養班黑警啦
咁點解唔去到個邊讀有d讀半年咋wo
原科倒讀難d定倒讀難d
Hong Kong 咪 hard mode

p仔
係冇限啊~不過擔心佢eg搞手續果啲嘢會派返你去揀左嘅果個地方,申請國際文件依啲成日有好多伏位~同埋了解晒佢啲省份嘅分別感覺都係必須付出嘅時間

你打算去邊個省?
無救生艇咪要計分行EE 囉
有救生艇就做一年野直接申請pr
咁比較之下梗係行EE 難好多啦
真係無分別咩?
不如你睇清楚EE 係點行先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞