做左3年上門寵物美容 你問我盡答

308 回覆
18 Like 3 Dislike
有幾個客成日屌我,話我愛心就夠,但唔夠細心,會剪漏
轉個頭話我好似愈剪愈靚

做上門好玩就係呢樣,可以直接同個客溝通,最緊要有錯就要認,佢地通常唔係好介意
想問樓主如果貓貓多牙石,你prefer帶佢去獸醫度麻醉洗牙定搵寵物店清醒咁清牙石?

我帶左佢去獸醫度consultation,點知佢又拋番個波俾我,又暗示我出去搵寵物店整好過~

但我之前有帶過貓貓出去剪指甲個啲,佢未剪係個籠度都發哂癲抓籠,啲指甲流哂血,我就唔敢再帶佢出去了...

利申主子係英短6歲肥喵
好少聽貓可以做到免麻醉洗牙

佢幾歲,同埋俾人整會唔會好爭扎?
眼殘sor

6歲應該麻醉冇問題醫院應該唔會唔做嫁,會唔會係其實唔多牙石?
一個人搵毛巾包住隻貓,另一個人負責剪同喂零食
哇哩隻poodle多毛到咁都未拔有冇發炎個啲
神奇既係佢只有一邊少少發炎
我有時經過都可以上去整下
巴打有興趣可以加我tg
巴打我早幾日去寵物展有人塞張傳單俾我,好似免費定咩,如果純粹想體驗下應該幾適合
佢上排牙就多牙石,下排牙正常,都有2日幫佢刷一次牙。試過人手輕力刮佢啲牙石,佢都尖叫,驚佢爛牙🙈
咁冇可能唔麻醉洗牙試下問第二間,如果冇麻醉一係佢受傷,一係美容師受傷
我個仔都係捲耳呀
細個滴完耳水佢係到咳到傻嚇死
之後聽獸醫講 用d軟身可以捲一條嘅棉花 濕耳水慢慢zip入去/d la位 㩒住捽耳仔十幾秒
炆番出泥條野就會痴哂d耳屎耳油
後尾而家一兩日我都會用乾綿花輕輕捽出面/耳骨污糟野 醫生/ petgroomer都話佢耳仔乾淨

希望幫到你
捲耳真係一兩日都會有深色耳屎
聽講有耳蟎一開頭可每日清潔
你可以要塞入dd向外捽出泥 因為我個隻捲耳d耳垢都係偏油 fing唔到出泥
好 我會嘗試下
我依家都係每日洗
但fing唔到太多出嚟
所以你試吓唔好倒水入去 佢哋一定會逃走同唔舒服
用我上面講嗰個方法
扭幼條棉花 濕多啲耳水 zip入去慢慢捽 慢慢向外抹出嚟 一嚿嚿耳屎耳油會痴係上面
我嗰隻而家望入耳仔都唔會見到有啡色野
倒耳水佢唔會點掙扎
但成效唔大先係重點
幫唔到佢又要佢辛苦

我試下用棉花先,thank you
啲狗仔一洗剪就要幾個鐘企喺度
中間會唔會要大小便或者肚餓
整一隻2個鐘左右
2個鐘佢地肚餓ok既
通常忍屎尿都冇咩問題,有d好緊張既會沖涼前後無啦啦痾,試過一兩次係我身度痾(屎尿都試過)搞到要除衫俾個客幫我洗

沖熟左之後會知道邊d仆街仔忍到等我幫佢美容先痾就好少會再奶野
東涌會唔會去呀
會,有車到既地方都會
如果狗狗指甲係黑色應該點剪?
有冇男仔做依行?
做左3年上門寵物美容 你問我盡答
https://lih.kg/aLgwOvV
#71 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

好似呢個咁,最點係要打斜剪/少少咁批/見到指甲中心開始露出血管就停
其實有唔少,我都係男
男有好處就係夠力同冇咩形象包袱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞