做左3年上門寵物美容 你問我盡答

308 回覆
18 Like 3 Dislike
如果出爪就要搵美容師整,如果唔係大家都受傷
其實做精d可以收貴d搵多d,我遲下穩定d都會調整一下收費
有冇聽過一個男人上門洗牙,我d客個個都話約佢要book一年後,洗一次差唔多成千銀,應該好好搵
想問下免麻醉洗牙其實有冇用?我隻狗10歲想帶佢洗牙但又怕麻醉風險太大
免麻醉一定冇麻醉咁乾淨,不過如果好多牙石的話免麻醉清下都好,始終年紀大
有冇幫布偶貓沖涼? 次次都玩幾個鐘
仲要沖極d毛都係打cake. 成日梳都係咁. 有冇咩方法解決
想入行,應該讀個證書定直接做學徒?
有沖貓

沖涼唔會對解結有幫助,有結沖涼仲會好難乾同易生皮膚病,或者係梳毛方法唔岩?好多客人都成日同我講有梳毛但係打晒cake
佢怕唔怕風扇仔?類似以前好興個d巴蕉扇咁
如果唔怕,又肯俾你用針梳梳毛,之後可以改善呢個問題,我再解釋你聽

同埋聽你咁講,當前呢舊cake應該係濕完又乾,乾完又濕呢d多數要直頭剷左佢,解唔到
建議讀完先做
直接做學徒應該好難有地方會請,同埋上手好慢
有冇邊間學校推薦下?
D學費間間都差好遠,唔知點揀好
C牌一萬至四萬蚊course都有
呢個我都唔係咁熟因為我係台灣學同考既
不過有一間你可以問下價錢睇下岩唔岩心水
隻狗其中一隻眼成日分泌好多眼屎 第二朝起身就黐實晒啲毛 用水抹唔甩 可以點做
唔好意思 借個位嚟

各位路過嘅大學生
呢份係關於寵物如何影響壓力同學業成績嘅問卷 有冇養寵物都填得識嘅親友大學生有養更加可以send俾佢哋
希望你願意花寶貴嘅15分鐘幫手
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSevi6GC58rnuVqgJ1uZK0FmsiiidPi9L_QW9uuMrH-ala9Row/viewform
附貓狗圖

佢d眼屎係咩色?
如果好似濃咁,去睇醫生會比較好
如果正常黑白啡,平時可能剪乾淨眼周圍既毛會有幫助,有時係成日拮眼就會有分泌物
今次想講下梳毛,因為好多客都同我講日日梳毛,但都係成身打結
剪指甲可以睇返#71

教大家一個檢測有冇打結既方法
首先你要準備一個風筒/風扇(狗仔毛愈硬要愈大風
一路向住佢吹(唔洗熱風)
下圖為冇打結,所有毛係從受風處向外呈放射形

呢張圖係打結打到仆街通常有用頸帶/頭罩/著衫都會易打結

梳毛請準備一把針梳,我個人唔鐘意針頭有膠珠既,感覺入唔到底到解結
由受風處一路向外拉,一個結要梳好多下,猛咁梳就會解到結,盡量唔好貼住皮膚梳

循例附上屋企個model
推一推
唐狗剪唔剪
隻狗好細膽 但啲毛開始生到一忽忽
剪,不過點解會咁,佢皮膚唔好定之前剷到好短?
之前佢因為有大傷口
有一大忽毛比人剷咗

可唔可以加你tg問下價錢?
可以
不過呢兩個星期應該冇乜時間

https://t.me/Suwonblue
工作範圍? 遠近都去? 接走隻寵物定點?
係客人屋企做,有車到都去
我想問如果搞唔掂 會點樣同隻貓剪指甲
我之前帶隻貓去沖涼嚇到係咁流口水
明天接唔接? 狗仔沖同剪幾錢
小型犬
沖涼佢地會驚好多,如果驚到流晒口水下次盡量唔好啦,貓既心藏好弱,有時美容師就住整都會嚇壞佢地
佢俾唔俾你地拎唔拎手?
聽日唔得呢排唔知搞咩d客逼埋一齊,最快要29號個個星期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞