做左3年上門寵物美容 你問我盡答

308 回覆
18 Like 3 Dislike
做左半年助理,半年美容師就開始接上門了
之前要讀左證書先,如果唔係可慢會慢d
請問
13kg唐狗 18kg唐狗 2kg芝娃娃
沖涼 修毛 剪指甲
住八鄉咩收費
有無試過做唔掂
狗主叫你離開

有無試過整傷狗
其實有刷最好,不過好少人會幫貓也刷
芝200
13kg唐300
18kg唐350
有,柴犬,好神經質,知要沖涼剪指甲口罩都唔俾戴,一有咩事即刻兇你同追住自己條尾咬你再掂就會咬真係咬你

但個狗主知道佢難搞都冇為難我,約左下次,上去見到我之前佢自己戴左口罩先
可唔可以留定個tg
七月再約你
可以點樣聯絡你?
幫唔幫唐狗剪指甲?
黎緊諗住讀c牌 太多間唔知點揀好
狗狗一用針梳梳啲腳毛就勁郁同縮
可以點幫佢梳
幫啊
香港既我都唔熟,問多幾間同睇下評語會安全d
我有個好白痴嘅問題
你覺得難唔難學?同埋考試其實係咪正正常常都會pass
真係要多練習我係台灣學係星期1~5早10晚8咁剪
我考個陣就1/3人合格,200幾人考,應該唔算係正正常常就pass
要氹
如果真係打絡我西利,忍心就剷一次先
之後由短毛起keep住幫佢輕輕梳毛(就算短到冇野梳都求其梳幾下),梳完就俾零食

有時可以試下放枱上面整,但要扶好,有d狗仔驚高,上左枱會比較定
洗牙我冇做
寵物沐浴露點揀好
我有隻長毛貓,之前都有去寵物店度全產毛加沖涼,但去左1次之後,諗住再去比人沖啦,間鋪一聽到我隻貓個名就話唔做,驚佢心臟負荷唔到會死。

攪到而家要我老公自己落手攪,但我隻貓又唔鐘意比人攪,次次想幫佢產毛都好似世界大戰甘,我老公同隻貓打哂交甘,你一拳,我一抓甘,真係痴線

產到一半又產唔到,一忽忽甘,而家d毛一舊舊甘,有時見到咪用較剪剪走D大死結毛,好核突

想問下你有冇得攪?
我隻貓大約9歲,thx
沖涼液我用既品牌唔多,不過可以略略講下
你既狗仔係咩品種,幾歲,皮膚情況如何?會唔會敏感個d
平時梳唔梳到毛,因為我聽過有有貓美容個陣嚇死
如果真係梳唔到先再試下上門始終佢9歲年紀唔算輕
隻貓年紀越大越唔肯俾人剪指甲
有咩方法可以快靚正解決到
平時用毛巾包住剪指甲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞