做左3年上門寵物美容 你問我盡答

308 回覆
18 Like 3 Dislike
用毛巾包住算好方法架啦,唯有係你地剪個下快手d,你猶豫就會愈黎愈難搞
想讀寵物美容
請問去ou讀認受性ok嗎
想問poodle要用邊幾種梳剩係知要針梳
香港想入行係咪要讀課程先做到?
男做唔做得
基本上有考到牌就得,唔理係邊度讀,寵物店就算睇都係睇你有冇牌(香港狗會/台灣KCT等等),唔係讀邊間
再者,其實去in寵物店佢地多數會叫你做少少野俾佢地睇,見到你架步熟應該無牌都可以
針梳就可以,唔好夾硬插落肉度梳其實唔會痛,要向外拉
梳完你可以用直梳(排梳)梳下全身check下有冇打結,有就繼續用針梳,唔好用排梳夾硬梳,會扯到痛
Thanks
有冇話梳個方向係向前/向後定背脊向左/右梳好啲
讀左先入行會好上手d
由0開始都有見過,但非常少地方請呢種
所以,有時間有心想做最好都讀左先

男美容師其實好多,亦都著數過女仔,因為成日要同狗鬥力,而且男仔冇乜形象包袱
唔好俾做人既美容師影響到,其實完全唔同
解結係逆毛梳會最work,但梳完要順毛梳返幾下先會靚仔
明白聽日幫隻poodle梳下先,雖然依家好似鳩毛咁好鬼cute
同埋如果修一修耳外毛/眼附近毛/腳掌毛/JJ毛
等等係咪都係用鉸剪好過用刨?
讀完C級同A級 入行差得遠唔遠
我見淨係C級堂 有d幾千蚊 有d幾萬
點解差咁遠
想請教下:點樣可以有效清潔公貓蛋蛋上面嘅黑色污跡? 係長毛品種,但次次都抹唔乾淨 (貓貓又抗拒人搞佢蛋蛋)
眼上邊同淚痕通常手剪,剪會比較好睇,剷會怕剷太多
耳外面,腳掌,jj毛都係用剷,用剪好易受傷
c級係入門,a級基本上讀完可以教人

c級價錢唔同通常係時間同有冇送工具既分別,d鉸剪好貴架
明白~thanks
咁係咪考完C級證書就入行比較好過考完A B先入?
通常黎講係,因為一路做都可以一路儲經驗,同埋邊做邊考應該冇衝突既
讀左個半月,因為時間都幾趕,考試係固定1年3次,我決定讀個陣就係夾正中間,所以得一個半月時間練,唔pass就要等幾個月

做左寵物店半年基本上都可以自己搞掂到,不過可能係師傅全部俾我搞晒既關係
聽過有人讀完去做只係洗狗,冇咩機會剪毛,變相慢上手
你果陣係上邊度course
有無人為左服侍自己主子讀個course返黎
有,但係有d讀完都係搵人搞通常都係懶或者搞唔掂隻狗,有d教得好既就會自己搞
我係台灣讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞