做左3年上門寵物美容 你問我盡答

308 回覆
18 Like 3 Dislike
帶口罩剪身

帶手套剪面

袋啲餅仔係身佢乖就比塊佢食

最好就唔剪廢事大家受傷
但一路唔剪既話
夏天會太熱
啲虱乸牛蜱產哂卵都睇唔到
Frontline 唔係無敵
如果佢本身咁反抗,郵箱到塊面嘅話去處理傷口都好難 如果唔係着重外表嘅話(我自己value安全多過外貌),點解唔用安全產幫佢剃

惡犬更加要剪毛,因為唔俾梳毛的話好易打結,之後除左虱之外,會有好多皮膚問題
即係忍心一次啲血管會變短?
具體d黎講係剪短d血管
以前學師個陣一定要咁樣剪,止血粉係必備
當然隻狗仔會好痛,呢個要取捨下
學到嘢,thanks
當然唔介意外表的話,鏟毛比剪毛更安全(唔係講你隻手
補充下,剪血管同平時咁剪要相反,要一下過,痛一下就夠
唔該絲打
我巴打
Sor
個主人有冇咩表示?
隻狗識自己咬指甲
咁嘅情況係咪唔洗剪
補圖慎入
本身佢都話睇醫生佢出,不過我有保險可以claim足就由佢,始終係我心急出事

情況係打算幫佢沖完,佢屋企係浴缸黎
咁佢主人用零食引佢入去,入左去次後佢主人要出門,咁我就轉個頭同佢講幾句野,隻阿拉斯加就跳左出黎,我就抱返佢入浴缸,佢主人即刻叫我唔好抱,但都太遲因為抱起左佢之後唔敢即刻放手,佢斷手都似
佢耳仔好污糟?洗耳水應該冇色嫁
如果佢肯沖涼,可以買d for白毛既沖涼液,以前學校用黎洗比熊,洗走踩到尿d黃毛好work
唔肯既話唯有多d梳毛,乾洗粉應該就冇咩用架啦
有冇相睇下有時咬爛晒未必好,要幫佢磨返圓滑,否則怕佢r爛肚皮/耳仔
通常客人最常問既問題係剪指甲,話會剪到流血
剛剛拍左條片希望幫到大家

幫狗仔剪指甲唔可以一下剪太多,要慢慢批,同埋盡量要打斜剪
下圖係錯誤,切口(紅線)打橫會有機會壓到血管,會痛
切口應該要斜少少先唔會痛

咁要剪到幾多先停?

上面一隻剪左,當大家慢慢批既時候,會開始見到指甲中心點由白色變到黑色(或者灰色)咁就差唔多要停啦,呢度已經到左血管,再剪有可能流血
建議新手唔好剪咁盡,始終自己剪可以剪多幾次,等熟d先剪貼d少少

順便讚下自己個仔,真係好乖
細狗仔要幾耐刷一次牙同洗耳仔?
佢唔肯 瘋狂掙扎
刷牙如果可以既話每日做
洗耳仔就贂情況,如果發炎/比較污糟就3日一次左右,冇咁污糟就1~2星期一次都可以
我d客通常搵我先幫佢洗,即係1~2個月先一次,唔係唔得,會比較易污糟囉
如果會出爪呢
比想像中搵得少 香港做寵物相關好似幾好搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞